ПАНИКА У ПОЉСКОЈ: Трамп припрема издају! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

PANIKA U POLJSKOJ: Tramp priprema izdaju! EVO O ČEMU SE RADI

20 oktobra 2019

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da Turskoj da zeleno svetlo za vojnu operaciju na severu Sirije izazvala je burne reakcije u Poljskoj. Poljski mediji počeli su uzbuđeno pisati o „izdaji Kurda“ i da im je Tramp „zabio nož u leđa“. U isto vreme, mnogi novinari i političari izrazili su bojazan da bi Vašington mogao učiniti isto s Varšavom, što je vrlo verovatno ako podrška Poljskoj ođednom prestane biti američki nacionalni interes.

Najžešće su na „izdaju Kurda“ reagovali liberalni mediji i dnevni listovi. Tako je Njusvik Poljska objavio članak pod naslovom „Tramp je izdao Kurde i ništa ga neće sprečiti da proda Poljsku Moskvi“.– Izdaja saveznika SAD nas tera da razmišljamo o temeljima naše bezbednosti. Šta će se dogoditi ako Rusija bude zahtevala ekstrateritorijalni koridor kroz Poljsku? – piše novinar Jaroslaw Kočiszevski, čime je doslovno uplašio svoje čitatelje.

Gazeta Viborča je objavila materijal s naslovom: „Tramp je izdao Kurde. Hoće li izdati i Poljake?“

– Način na koji su SAD iskoristile svoje saveznike trebalo bi da bude upozorenje za poljsko vodstvo, koje tako uporno traži naklonost američkog predsednika – rekao je politolog Bartoš Velinski.

Novinar popularne internet publikacije Onet, Andrej Gajci nazvao je Trampovu odluku „nožem u leđa“ Kurdima i pozvao je Varšavu „da ne zaboravi da su Poljaci i 1945. godine bili izdani od zapadnih saveznika“.

– Takođe se postavlja važno pitanje hoće li Tramp napustiti svog evropskog saveznika kada bude smatrao da ulaganje u Poljsku više ne služi američkim interesima? To se ne može isključiti, iako se, obzirom na brojne interese koje Varšavu i Vašington danas povezuju i činjenicu da pripadamo NATO, možemo sigurno radovati samo tuđoj nesreći – napisao je Gajcy.

Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizirana za vojna i odbrambena pitanja. Tamo je povučena analogija između izdaje Poljske od strane zapadnih saveznika tokom Drugog svetskog rata i trenutnih događaja u Siriji.

„Niko poput Poljaka ne zna što znači izdaja od strane saveznika. 1939. Francuzi i Englezi ostavili su nas na milost i nemilost neprijatelju. Nakon 80 godina je američki predsednik ponovio „podvig“ naših „saveznika“. Da, nadmašio ih je, izdao je Kurde koji su se borili i umirali zajedno s Amerikancima – navodi se u poljskom vojnom časopisu.

Polityka je pisala o lekcijama za Poljsku koje su proizašle iz napada Turske na Kurde.

– Nemojte se zavaravati. Kad se zaista ozbiljni interesi bace na vagu, možemo biti žrtvovani u ime nečeg važnijeg. Baš kao i Kurdi. To je jedino čega se morate sećati, kako ne biste bili toliko razočarani kobnom spoznajom da u politici nema osećaja. Postoje samo interesi – rekao je novinar Michal Fischer.

Portal Wirtualna Polska objavio je intervju s Maciejem Milczanowskim, veteranom iračke misije i stručnjakom za bezbednost sa Univerziteta za informatičke tehnologije i menadžment. Posebna pažnja posvećena je objavi Donalda Trampa na Twitteru da SAD neće zaštititi Kurde u Siriji, budući da su od njih udaljeni 7.000 milja. Prema bivšem vojniku, izjave i postupke američkog vođe treba smatrati upozorenjem za Poljsku, koja je takođe od Amerike udaljena oko 7.000 kilometara.

– U jednoj od objava na Twitteru je Tramp objasnio da Turci i Kurdi vekovima ratuju, pa neka sami rešavaju svoje probleme. S istim uspehom mogao bi reći istu stvar u situaciji kada Rusija napadne Poljsku. Tada će se uzimati u obzir i isključivo ekonomski interesi – zaključio je stručnjak Maciej Milczanowski.Portal Do Rzeczy je citirao je Romana Gertih, političara koji je izjavio da „SAD ne štite svoje saveznike“.

– Ovo je udarac za autoritet SAD, kao i udarac našoj bezbednosti, koju vlada stranke Pravo i pravda vidi samo i isključivo na temelju odnosa s Trampom“, objasnio je Gertih.

Internet izdanje WPrawo, koje se smatra krajnje desnim, komentarisalo je Trampovu izjavu da se „želi boriti samo tamo gde je za njega isplativo“.

– Nije moguće jasnije reći da Amerikanci nikoga neće zaštititi u ime ideala ili zato što su im nešto obećali. Važni su samo poslovni i američki interesi. Za poljske vlasti, koje mašu sloganom „snažno u savezima“, Trampova odluka bi trebala biti signal upozorenja. Čim postane neprofitabilan, svaki se savez može raspasti. Amerikanci neće ginuti za Kurde. Žele li ginuti za Poljake? Nema šanse, čak ni u šali. Ako se ne možemo sami zaštititi, onda nas niko neće zaštititi. Poljaci bi to trebali razumjeti – stoji u komentaru portala WPrawo.

Nedavni događaji u Siriji izazvali su u svakom slučaju brojne kritike u Poljskoj, bilo s leve ili desne strane, a sve su usmerene protiv vladajuće stranke Pravo i pravda, koja vodi isključivo proameričku politiku i zalaže za izgradnju „Trampove zemlje“.

Međutim, takva kritika verovatno neće imati učinka, s obziromk na to da su, počevši od 1989. godine, poljske vladajuće elite zapravo odustale od bilo kakvog subjektiviteta u međunarodnoj areni i na području obrane, pretvarajući svoju zemlju u instrument vanjske politike SAD.

Ako je Poljska do 1989. bila vazal Sovjetskog Saveza, nakon te godine i naknadnim raspadom Varšavskog ugovora i „sovjetskog carstva“ je zemlja samo zamenila vladare, ne uživajući ni dana punog nacionalnog suvereniteta.

Što se tiče događaja s Kurdima, to bi bio sam vrh ledenog brega koji dokazuje prostu činjenicu da u politici nema osećaja i postoje samo interesi.

Za Poljake je sreća što Rusi u ovom trenutku niti imaju iracionalnih težnji, niti interesa da napadnu Poljsku, stajao iza nje Vašington ili ne. Kada se rasporede raketni sistemi u Poljskoj i ako dođe do neželjenog incidenta kojeg će ruski napredni radari prepoznati kao pretnju nacionalnoj sigurnosti, tada će istog trenutka uslediti odgovor.

To je ono o čemu bi Poljaci trebali razmišljati, a ne hoće li ih ili neće SAD braniti u slučaju „ruske agresije“. Svidelo se to nekome ili ne, takav stav zastupa zastupnik Sejma radikalne poljske desnice Nacionalnog fronta Robert Vinnitsky, koji tvrdi da je za bezbednost Poljske najbolje voditi suverenu politiku u odnosima kako s Moskvom i Berlinom, tako i Vašingtonom, Tel Avivom i drugim glavnim gradovima, jer se niko ne može ograničiti na saradnju isključivo s jednom državom.

(Logicno)

KOMENTARI12 komentara

 1. Kosovac says:

  Šta kažu ove poljske novine Njusvik? Da će Tramp i Poljake da „izda“ kao što je „izdao“ Kurde. Ovi poljski sorošoidi pokazuju da i oni imaju osećaje, evo proradili im osećaji na vreme. Poljski sorošoidi su izgleda malo zaostali, znamo da su zatupljeni još dok su bili pod komunističkom šapom. Pa sada misle, ako su obožavatelji Hilari Klinton i Džo Bajdena, da mora zato i Tramp da ih voli. ……….Sada sorošoidni novinar Jaroslaw plaši svoje sugrađane Rusima, koji imaju nameru da dođu do Nemačke sve gazeći kroz Poljsku. Bolnu temu „izdaje“ nastavila je poljska publikacija Wojsko News specijalizovana za vojna i odbrambena pitanja. Sve neke novine i publikacije sa engleskim nazivima, patriotski. I ovima treba da dođe neko i da zagrmi: „Ima li uopšte ovde nekog Poljaka“?

  • teoretičar says:

   Trampe, Srbine ne daj se. Imam utisak da si trampovac.

 2. milorad2 says:

  Jaroslaw Kočiszevski nacistički TROL a tekst mu je tipična LAŽ.kKakve ektrateritorijalne koridore ta ljiga zamiplja i vidi.Sve je napisano kao ZASTRAŠIVANJE javnosti i ispiranje mozga u najboljoj naci tradiciji.Poljska če biti DEMILITARIZOVANA a baltičkim kneževinama sleduje DENACIFIKACIJA uključujući tu i ukrajinu i ustašku NDH.Zato takva galama,lepo je videti da ih je STRAH.Dobra vest je da nisu uspeli da ponovo NASANKAJU nemce ,jedan hitler im je bio dovoljan očigledno i upravo bi NOVA nemačka politička i bezbednosna garnitura koja je u pripremi mogla i trebal da ima odlučujuću ulogu u demontiranju neonacističkih političkih i ekonomskih planova.Biće hapšenja po nemačkoj uskoro a zatim domino efekat sledi u celoj EU pa i u poljskoj a naročito u neonacsitičkim državama kao što su trenutno ukrajina ili estonija,a za ustaše se sprem poseban plan jer su od samog početka bili deo restqauracije nacističkog projekta i za to sledi kazna. 2 sve rat još nije završen sad postoji dobra šansa da se neće pretvoriti u 3.Izgleda da su precenili svoje snage i uticaj u toj medjunarodnos NSP grupaciji što se vidi na primeru ČILEA ovih dana, koji je od samog početka bio INKUBATOR te grupe.

 3. Milan says:

  Vidi se da u EU pretežno su Dubokani. Vidi se po tome što optužuju-napadaju Trampa. Moskvi nije potrebna Poljska. Pomenuti teritorijalni koridor pretpostavljam da misle na kopneni put od ruske Kalinjingradske oblasti koja se nalazi severoistočno od Poljske pa do Belorusije. Takav kopneni put već postoji pdranije preko Litvanije, a da li je on Rusiji uopšte potreban. Rusija ima vazdušnu vezu i vezu preko Baltičkog mora do Sankt Peterburga, te nisu joj potrebne ni tri bivše baltičke republike ni Poljska.

  • Milan says:

   ruska Kalinjingradska oblast ima vezu vazdušnu i morsku do Sankt Peterburga ...

 4. Milan says:

  Raketne američke baze PRO u Rumuniji (u Deveselu) i u Poljskoj (u Redžikovu) jesu problem. Poljaci bi bili bezbrižniji da nemaju tu bazu tj. da se ponašaju suzdržanije i malo neutralnije. Ovako kako rade Poljaci baš srljaju gde ne treba. Od nenatovskih saveznika Amerike najlošije stoje Šiptari, a zatim Ukrajinci koji trentno stoje bilje od novokomponovanih kosovara. Zbog preterano agresivnih napada Klintonove na Trampa vrlo lako njena Šiptarija može da ode niz vodu.

 5. Mohoc says:

  "korisne budale" ne treba da budu totalne budale: ne postavljati pitanje , da li će ih izdati, već, KADA.Jer ovima ( SAD) izdaja nije moralna dilema, već oprobana alatka.

 6. teoretičar says:

  A saće im Ameri prodaju još malo skupog gasa i bajatih topova da se bolje spreme protiv ruske gresije i da smire živce. CIJA naručila rodomazohističke medijske aktivnosti, jer i poljska je već iscrpljena i nerado kupuje oružje. Pa ne može to tako. Ima vi da se naoružavate sve dok Amerika ne rasproda zastarela naoružanja i zalihe, a Amerika nema nameru da prekine svoju najprofitniju industriju, dakle do beskonačnosti koju Poljaci neće dočekati u današnjem obliku ni slučajno. Pa ne može samo Saudijska Rabija da pokupuje sve te otpade. Nema veze što su otpadi, ta oružja ipak zapucaju i mogu da posluže poljacima kao grejači rodoljublja. Tako i Srbija kupuje ruski vojni otpad. Ali ipak puca mada nema efekta tamo gde treba, osim rodoljubivih suza.

 7. Velika Metla says:

  Ovu nazovi vlast u Poljskoj je postavila "duboka država",koja polako puca po svim šavovima. Da se ne zavaravamo,neće se "duboka država" tek tako lako predati. Svaku sreću i uspeh želim Trampu u žestokoj borbi protiv svetskog zla broj 1 duboke države"!

 8. doktrina soka says:

  Jadni Poljaci.Obrni okreni usrano uvek napred,da ih hebes nikako k pameti.

  • teoretičar says:

   haha...biser komentar

 9. Vladimir says:

  Michal Fischer,pravi Poljak.Da nije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *