ПАНИКА У ПОЉСКОЈ: Трамп припрема издају! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

ПАНИКА У ПОЉСКОЈ: Трамп припрема издају! ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

20 октобра 2019

Одлука америчког председника Доналда Трампа да Турској да зелено светло за војну операцију на северу Сирије изазвала је бурне реакције у Пољској. Пољски медији почели су узбуђено писати о „издаји Kурда“ и да им је Трамп „забио нож у леђа“. У исто време, многи новинари и политичари изразили су бојазан да би Вашингтон могао учинити исто с Варшавом, што је врло вероватно ако подршка Пољској ођедном престане бити амерички национални интерес.

Најжешће су на „издају Kурда“ реаговали либерални медији и дневни листови. Тако је Њусвик Пољска објавио чланак под насловом „Трамп је издао Kурде и ништа га неће спречити да прода Пољску Москви“.– Издаја савезника САД нас тера да размишљамо о темељима наше безбедности. Шта ће се догодити ако Русија буде захтевала екстратериторијални коридор кроз Пољску? – пише новинар Јарослаw Kочисзевски, чиме је дословно уплашио своје читатеље.

Газета Виборча је објавила материјал с насловом: „Трамп је издао Kурде. Хоће ли издати и Пољаке?“

– Начин на који су САД искористиле своје савезнике требало би да буде упозорење за пољско водство, које тако упорно тражи наклоност америчког председника – рекао је политолог Бартош Велински.

Новинар популарне интернет публикације Онет, Андреј Гајци назвао је Трампову одлуку „ножем у леђа“ Kурдима и позвао је Варшаву „да не заборави да су Пољаци и 1945. године били издани од западних савезника“.

– Такође се поставља важно питање хоће ли Трамп напустити свог европског савезника када буде сматрао да улагање у Пољску више не служи америчким интересима? То се не може искључити, иако се, обзиром на бројне интересе које Варшаву и Вашингтон данас повезују и чињеницу да припадамо НАТО, можемо сигурно радовати само туђој несрећи – написао је Гајцy.

Болну тему „издаје“ наставила је пољска публикација Wојско Неwс специјализирана за војна и одбрамбена питања. Тамо је повучена аналогија између издаје Пољске од стране западних савезника током Другог светског рата и тренутних догађаја у Сирији.

„Нико попут Пољака не зна што значи издаја од стране савезника. 1939. Французи и Енглези оставили су нас на милост и немилост непријатељу. Након 80 година је амерички председник поновио „подвиг“ наших „савезника“. Да, надмашио их је, издао је Kурде који су се борили и умирали заједно с Американцима – наводи се у пољском војном часопису.

Политyка је писала о лекцијама за Пољску које су произашле из напада Турске на Kурде.

– Немојте се заваравати. Kад се заиста озбиљни интереси баце на вагу, можемо бити жртвовани у име нечег важнијег. Баш као и Kурди. То је једино чега се морате сећати, како не бисте били толико разочарани кобном спознајом да у политици нема осећаја. Постоје само интереси – рекао је новинар Мицхал Фисцхер.

Портал Wиртуална Полска објавио је интервју с Мациејем Милцзаноwским, ветераном ирачке мисије и стручњаком за безбедност са Универзитета за информатичке технологије и менаџмент. Посебна пажња посвећена је објави Доналда Трампа на Тwиттеру да САД неће заштитити Kурде у Сирији, будући да су од њих удаљени 7.000 миља. Према бившем војнику, изјаве и поступке америчког вође треба сматрати упозорењем за Пољску, која је такође од Америке удаљена око 7.000 километара.

– У једној од објава на Тwиттеру је Трамп објаснио да Турци и Kурди вековима ратују, па нека сами решавају своје проблеме. С истим успехом могао би рећи исту ствар у ситуацији када Русија нападне Пољску. Тада ће се узимати у обзир и искључиво економски интереси – закључио је стручњак Мациеј Милцзаноwски.Портал До Рзецзy је цитирао је Романа Гертих, политичара који је изјавио да „САД не штите своје савезнике“.

– Ово је ударац за ауторитет САД, као и ударац нашој безбедности, коју влада странке Право и правда види само и искључиво на темељу односа с Трампом“, објаснио је Гертих.

Интернет издање WПраwо, које се сматра крајње десним, коментарисало је Трампову изјаву да се „жели борити само тамо где је за њега исплативо“.

– Није могуће јасније рећи да Американци никога неће заштитити у име идеала или зато што су им нешто обећали. Важни су само пословни и амерички интереси. За пољске власти, које машу слоганом „снажно у савезима“, Трампова одлука би требала бити сигнал упозорења. Чим постане непрофитабилан, сваки се савез може распасти. Американци неће гинути за Kурде. Желе ли гинути за Пољаке? Нема шансе, чак ни у шали. Ако се не можемо сами заштитити, онда нас нико неће заштитити. Пољаци би то требали разумјети – стоји у коментару портала WПраwо.

Недавни догађаји у Сирији изазвали су у сваком случају бројне критике у Пољској, било с леве или десне стране, а све су усмерене против владајуће странке Право и правда, која води искључиво проамеричку политику и залаже за изградњу „Трампове земље“.

Међутим, таква критика вероватно неће имати учинка, с обзиромк на то да су, почевши од 1989. године, пољске владајуће елите заправо одустале од било каквог субјективитета у међународној арени и на подручју обране, претварајући своју земљу у инструмент вањске политике САД.

Ако је Пољска до 1989. била вазал Совјетског Савеза, након те године и накнадним распадом Варшавског уговора и „совјетског царства“ је земља само заменила владаре, не уживајући ни дана пуног националног суверенитета.

Што се тиче догађаја с Kурдима, то би био сам врх леденог брега који доказује просту чињеницу да у политици нема осећаја и постоје само интереси.

За Пољаке је срећа што Руси у овом тренутку нити имају ирационалних тежњи, нити интереса да нападну Пољску, стајао иза ње Вашингтон или не. Kада се распореде ракетни системи у Пољској и ако дође до нежељеног инцидента којег ће руски напредни радари препознати као претњу националној сигурности, тада ће истог тренутка уследити одговор.

То је оно о чему би Пољаци требали размишљати, а не хоће ли их или неће САД бранити у случају „руске агресије“. Свидело се то некоме или не, такав став заступа заступник Сејма радикалне пољске деснице Националног фронта Роберт Виннитскy, који тврди да је за безбедност Пољске најбоље водити суверену политику у односима како с Москвом и Берлином, тако и Вашингтоном, Тел Авивом и другим главним градовима, јер се нико не може ограничити на сарадњу искључиво с једном државом.

(Логицно)

KOMENTARI12 коментара

 1. Косовац says:

  Шта кажу ове пољске новине Њусвик? Да ће Трамп и Пољаке да „изда“ као што је „издао“ Курде. Ови пољски сорошоиди показују да и они имају осећаје, ево прорадили им осећаји на време. Пољски сорошоиди су изгледа мало заостали, знамо да су затупљени још док су били под комунистичком шапом. Па сада мисле, ако су обожаватељи Хилари Клинтон и Џо Бајдена, да мора зато и Трамп да их воли. ……….Сада сорошоидни новинар Јарослаw плаши своје суграђане Русима, који имају намеру да дођу до Немачке све газећи кроз Пољску. Болну тему „издаје“ наставила је пољска публикација Wојско Неwс специјализована за војна и одбрамбена питања. Све неке новине и публикације са енглеским називима, патриотски. И овима треба да дође неко и да загрми: „Има ли уопште овде неког Пољака“?

  • теоретичар says:

   Трампе, Србине не дај се. Имам утисак да си трамповац.

 2. milorad2 says:

  Jaroslaw Kočiszevski nacistički TROL a tekst mu je tipična LAŽ.kKakve ektrateritorijalne koridore ta ljiga zamiplja i vidi.Sve je napisano kao ZASTRAŠIVANJE javnosti i ispiranje mozga u najboljoj naci tradiciji.Poljska če biti DEMILITARIZOVANA a baltičkim kneževinama sleduje DENACIFIKACIJA uključujući tu i ukrajinu i ustašku NDH.Zato takva galama,lepo je videti da ih je STRAH.Dobra vest je da nisu uspeli da ponovo NASANKAJU nemce ,jedan hitler im je bio dovoljan očigledno i upravo bi NOVA nemačka politička i bezbednosna garnitura koja je u pripremi mogla i trebal da ima odlučujuću ulogu u demontiranju neonacističkih političkih i ekonomskih planova.Biće hapšenja po nemačkoj uskoro a zatim domino efekat sledi u celoj EU pa i u poljskoj a naročito u neonacsitičkim državama kao što su trenutno ukrajina ili estonija,a za ustaše se sprem poseban plan jer su od samog početka bili deo restqauracije nacističkog projekta i za to sledi kazna. 2 sve rat još nije završen sad postoji dobra šansa da se neće pretvoriti u 3.Izgleda da su precenili svoje snage i uticaj u toj medjunarodnos NSP grupaciji što se vidi na primeru ČILEA ovih dana, koji je od samog početka bio INKUBATOR te grupe.

 3. Milan says:

  Vidi se da u EU pretežno su Dubokani. Vidi se po tome što optužuju-napadaju Trampa. Moskvi nije potrebna Poljska. Pomenuti teritorijalni koridor pretpostavljam da misle na kopneni put od ruske Kalinjingradske oblasti koja se nalazi severoistočno od Poljske pa do Belorusije. Takav kopneni put već postoji pdranije preko Litvanije, a da li je on Rusiji uopšte potreban. Rusija ima vazdušnu vezu i vezu preko Baltičkog mora do Sankt Peterburga, te nisu joj potrebne ni tri bivše baltičke republike ni Poljska.

  • Milan says:

   ruska Kalinjingradska oblast ima vezu vazdušnu i morsku do Sankt Peterburga ...

 4. Milan says:

  Raketne američke baze PRO u Rumuniji (u Deveselu) i u Poljskoj (u Redžikovu) jesu problem. Poljaci bi bili bezbrižniji da nemaju tu bazu tj. da se ponašaju suzdržanije i malo neutralnije. Ovako kako rade Poljaci baš srljaju gde ne treba. Od nenatovskih saveznika Amerike najlošije stoje Šiptari, a zatim Ukrajinci koji trentno stoje bilje od novokomponovanih kosovara. Zbog preterano agresivnih napada Klintonove na Trampa vrlo lako njena Šiptarija može da ode niz vodu.

 5. Mohoc says:

  "korisne budale" ne treba da budu totalne budale: ne postavljati pitanje , da li će ih izdati, već, KADA.Jer ovima ( SAD) izdaja nije moralna dilema, već oprobana alatka.

 6. теоретичар says:

  А саће им Амери продају још мало скупог гаса и бајатих топова да се боље спреме против руске гресије и да смире живце. ЦИЈА наручила родомазохистичке медијске активности, јер и пољска је већ исцрпљена и нерадо купује оружје. Па не може то тако. Има ви да се наоружавате све док Америка не распрода застарела наоружања и залихе, а Америка нема намеру да прекине своју најпрофитнију индустрију, дакле до бесконачности коју Пољаци неће дочекати у данашњем облику ни случајно. Па не може само Саудијска Рабија да покупује све те отпаде. Нема везе што су отпади, та оружја ипак запуцају и могу да послуже пољацима као грејачи родољубља. Тако и Србија купује руски војни отпад. Али ипак пуца мада нема ефекта тамо где треба, осим родољубивих суза.

 7. Velika Metla says:

  Ову назови власт у Пољској је поставила "дубока држава",која полако пуца по свим шавовима. Да се не заваравамо,неће се "дубока држава" тек тако лако предати. Сваку срећу и успех желим Трампу у жестокој борби против светског зла број 1 дубоке државе"!

 8. doktrina soka says:

  Jadni Poljaci.Obrni okreni usrano uvek napred,da ih hebes nikako k pameti.

  • теоретичар says:

   хаха...бисер коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u