ПАНИКА У САД! АМЕРИЧКА МАТА ХАРИ ЗБРИСАЛА У ИРАН СА ОПАСНИМ ДОКУМЕНТИМА: Одала све податке и кодно име тајне мисије Пентагоновог програма

PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: Odala sve podatke i kodno ime tajne misije Pentagonovog programa

14 februara 2019

Bivši američki kontraobaveštajac službe Američkog vazduhoplovstva, Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija.

Ona je optužena za odavanje tajni vladi u Teheranu, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona. Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio „osuda američkih moralnih standarda“.

Ona je nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili informacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici. Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila američko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva „ciljanim paketima“ za upotrebu od strane iranske vlade. U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu. Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi „u službu dobra, umesto zla“, i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost.

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela: „Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio Edvard Snouden“, bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru, koji je javno objavio američke poverljive informacije u vezi sa prisluškivanjima širom sveta, uključujući i saveznike SAD. Snouden je prebegao u Rusiju.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    ona je "nedostupna amerričkoj pravdi" :) Mora da je bila ogavna akcija u kojoj je ona bila upletena kada je morala da to uradi, nivo bestijalnosti koji se provlači kroz američke "službe " je izgleda prekorčio prag ljudskosti.Iranci će je zaštititi, svak joj čast,spasila je svoju dušu sigurno.

  2. Velika Metla says:

    naci-amerika puca po svim šavovima! Kako je naci-amerika radila drugima tako će da dočeka,a i evo je već dočekala,da drugi njoj rade! Ko drugome jamu kopa sam u nju upada!

  3. petrovgrad says:

    Koja su sila bili ti Ameri, a da su tako nisko pali da ih Šiptari ne zarezuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *