ПАНИКА У САД! Креће највећа подводна операција од Хладног рата; Шта ако су Руси…

PANIKA U SAD! Kreće najveća podvodna operacija od Hladnog rata; Šta ako su Rusi…

12 aprila 2019

Pad lovca pete generacije F-35A na istočnoj obali Japana u Tihom okeanu ozbiljno je zabrinuo Vašington.

Avion japanskog ratnog vazduhoplovstva je pao u Tihi okean 10. aprila, a u Pentagonu se pribojavaju toga, da su slučajno Kina ili Rusija uzele ostatke lovca sa dna okeana, piše International Business Times.

Vojni stručnjaci smatraju da, ako Moskva i Peking pronađu delove aviona, biti teško da rekonstruišu taj avion i kopiraju tehnologiju na osnovu olupine, oni će i dalje moći da dobiju važne informacije zahvaljujući njima, navodi se u članku.Prema pisanju lista, bivši član Odbora za spoljne odnose Senata SAD-a, Tom Mur, izjavio je da je nesreća bila „ozbiljna stvar“ jer „nema cene koju Rusija i Kina ne bi platile za dobijanje nestalog japanskog F-35“.

Urednik portala War Zone, Tajler Rogavej, primetio je da “budući da je jedan od japanskih F-35 bio na Tihom okeanu, uskoro bismo mogli da jednu od najvećih podmorskih izviđačkih i kontraobaveštajnih operacija od kraja hladnog rata.“

Kao što kolumnista IBT-a podseća, japanski F-35A se srušio tokom trenažnog leta koji je vršio zajedno sa još tri aviona ovog modela. Komunikacija sa avionom prestala je u utorak uveče u vreme kada je lovac bio udaljen na oko 135 km od istočne obale prefekture Aomori u severnom Japanu.

U sredu, grupe za pretragu su bile u stanju da otkriju olupinu sklopa avionskog repa, u skladu sa materijalom. Pilot još nije pronađen. Japan je suspendovao letove F-35 kako bi utvrdio uzroke pada, naglašava autor.

Kolaps japanskog F-35 bio je samo drugi u istoriji modela nakon pada F-35A američkog ratnog vazduhoplovstva, rekao je novinar. Kako navodi IBT, Japan je naručio 147 F-35, čime je postao druga zemlja u svetu nakon Sjedinjenih Država po broju kupljenih lovaca ovog tipa.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Aj da kažu da Srbija traži olupinu. A šta će Kini i Rusiji padajući avioni? Imaju i oni takve avione. Još u prošlom veku je otkrivena tajna materijala i svi koji imaju para bave se pravljenjem oružja zadnjeg dana. A oni koji nemaju, neprekidno razmišljaju kako da stvore nešto što bi ih odbranilo. I? Pa stvoriće jednom a pošto neće smeti da se pohvale da im ne bi Ameri uništili, oni će ga odmah i upotrebiti. Posle je kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *