ПАНИКА У САД! ПУТИН ПРАВИ НАЈВЕЋИ НОСАЧ АВИОНА НА СВЕТУ: Носиће 90 ловаца и хеликоптера УКЉУЧУЈУЋИ И СУ 57!

PANIKA U SAD! PUTIN PRAVI NAJVEĆI NOSAČ AVIONA NA SVETU: Nosiće 90 lovaca i helikoptera UKLJUČUJUĆI I SU 57!

26 februara 2018

Rusija pravi najveći nosač aviona na svetu „Štorm“, koji će moći da ponese do 90 lovaca, bombardera i helikoptera, uključujući lovce pete generacije Su-57. Poređenja radi, „Admiral Kuznjecov“, jedini nosač aviona u ruskoj Ratnoj mornarici, može da ponese oko 50 letelica

Novi nosač aviona, otkriva Sputnjik, biće za 60 metara duži od „Admirala Kuznjecova“ Prema preliminarnim proračunima, dužina novog broda iznosiće 330 metara, a širina 40. On će moći da nosi do 90 aviona i helikoptera, kao i da primi letelice za nadgledanje dugog dometa.

Lansirni sistem novog broda će se sastojati od staze za poletanje i uređaja za ubrzavanje, a letačka paluba biće dva puta veća od one koju ima „Admiral Kuznjecov“, koji je zasad jedini nosač aviona u ruskoj floti.

– Taj projekat nosi broj 23000 i zove se „Štorm“ (Oluja). Reč je o velikom nosaču aviona, koji je po dužini veći od „Admirala Kuznjecova“ za oko 60 metara. On će imati dve uzletne palube: s jedne, avioni će leteti uz pomoć tramplina (zakrivljene piste u vidu skakaonice), a s druge – pomoću katapulta, kako bi se povećala mogućnost nosača da istovremeno „lansira“ više aviona.

On će, najverovatnije, biti na nuklearni pogon, a biće u stanju i da plovi zaleđenim morima. Brodovi takve klase moraju da ulaze u okeansku zonu i ništa ne sme da ograničava njihove borbene zadatke. Takvi brodovi se prave za Severnu i Pacifičku flotu. Prisustvo nosača aviona u borbenoj grupi povećava njenu vatrenu moć prilikom vođenja kopnenih operacija – rekao je za Sputnjik Aleksej Leonkov.

„Štorm“ će imati palubu za uzletanje koja će biti velika kao tri fudbalska terena i moći će da primi i do četiri hiljade članova posade.

Osnovu palubne avijacije „Štorma“ činiće lovci MiG-29K i pomorska verzija aviona pete generacije T-50, kao i višenamenski helikopteri Ka-27. „Štorm“ bi mogao da bude spreman za upotrebu 2030. godine.

Eksperti kažu da je u novim geopolitičkim uslovima i u cilju zaštite sopstvenih interesa potreba za izgradnjom ovog broda postala očigledna. Trenutno se Rusi oslanjaju na „Admirala Kuznjecova“ koji se koristi od 1985. godine.

„Kuznjecov“ je istovremeno i nosač aviona i teška krstarica sa moćnim raketnim oružjem. Rusija je jedina zemlja na svetu čiji je nosač aviona „naoružan do zuba“.

U drugim zemljama su brodovi ove vrste obični ploveći aerodromi, koji se za ofanzivne operacije oslanjaju na svoju avionsku grupu, zaključuje Sputnjik.

KOMENTARI12 komentara

 1. M says:

  Kakva će to biti dobra meta!Zar ima u svijetu broda ili nosača aviona ili čak flote koji ne mogu biti potopljeni u suvremenom ratu?!?!??

  • Rastko says:

   Koji veliki nosač je tako lako potopljen?

   • Roy says:

    A kad su to ratovela velike sile izmedju sebe direktno pa da neki nosac bude potopljen? Uvijek se krpi po deset puta salbijem i sirotinji. Jos se nisu Rusi i Amerikanci direktno sudarili pa da nosaci budu potopljeni

 2. M says:

  Možda bi bilo pametnije napraviti manji brod,ali s robotiziranim samostalnim ili upravljanim dronovimaa,većim,manjim,mikro,i raketama itd.,tjedna.suvremenijim i manjim letjelicama nego što su avioni!Manje novaca,manje ljudi na brodu,ali više pameti!Svijet će osvojiti najpametniji!

  • goran says:

   Vec su ga osvojili Jevreji. Ne znam koliko su pametni, ali tvrdim da su svi ostali daleko gluplji.

   • Strahinja says:

    "Gorane" ??? Okani se Rusa Vatikanoidu !!!

  • Branko says:

   Um caruje dok sila ne pop.zdi.

 3. Mali Vuk says:

  Lepo, lepo !!!

 4. Miraš says:

  Ovo je kao mobilna (pokretna) vojna baza, može svuda da se pojavi gde je neophodno. Na to treba zamisliti i veoma moguću pratnju podmornicama.

 5. Beli Orao says:

  M" rakao bi da si u pravu ,manje igračke ,brže,preciznije i ubitačnije bitrebao biti moto današnjice ,velike stvari su trome ,spore i lak cilj!!!

 6. Zaharije Serak says:

  Cak i Lazanski bi rekao “Panika”?! Budalastina!

 7. evangelist says:

  srbija, rusija, ne treba nam unija. Ipak oslonite se samo na Oca nebeskog i na spasenje kroz Sina Očevog, našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrsta. Nema greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *