ПАНИКА У СЕДИШТУ НАТО ПАКТА: Ново руско оружје омогућава Русима…

PANIKA U SEDIŠTU NATO PAKTA: Novo rusko oružje omogućava Rusima…

7 oktobra 2018

Novi ruski avion A-100 Premier bi mogao postati ozbiljan problem za NATO, piše internet sajt National Interest (NI). Vojni stručnjak Aleksandar Žilin je objasnio zašto se ovakve procene ruskog oružja sve češće čuju na Zapadu.

Novi avion A-100 sa sistemom za vazdušno upozorenje i kontrolu može Rusiji omogućiti vazdušne udare protiv NATO snaga, izveštava National Interest.Ovaj izveštaj ističe da će avion imati velike mogućnosti u poređenju sa svojim prethodnikom A-50. Trup aviona je produžen, pored toga što dobija nove ekonomičnije motore (PS-90A-76) i multifunkcionalne displeje.

A-100 je kreiran na osnovu modernog borca Il-76MD-90A. Nakon nadogradnje aviona, on sada ima novi hibridni sistem za skeniranje Premier-476. Novi radarski sistem može da aktivira elektronsko i mehaničko skeniranje, a u roku od pet sekundi je radar spreman za potpunu rotaciju, navodi se u ovom izdanju.

Tako će rusko vazduhoplovstvo dobiti “neverovatnu mogućnost da otkriju vazdušne i kopnene ciljeve,“ pojašnjava NI.

Aleksandar Žilin, šef Centra za proučavanje problema primenjene socijalne bezbednosti, kaže da su američki stručnjaci, pogotovo u poslednje vreme, često govorili o opasnosti od ruskog oružja.

“Sa Zapada čujemo panične izjave, oni kažu da su nove jedinice ruske vojne opreme smrtonosno opasne za čitav svet, da, ruska vojska dobija ozbiljno oružje, da, naši avioni su najbolji na svetu, da, u avionici i elektronici smo dostigli naše protivnike, i danas ne moramo da kupujemo ove stvari u inostranstvu,“ rekao je ruski vojni stručnjak.

Za njega, sistemi za ciljanje i navigaciju novih ruskih aviona su jedinstveni i značajno utiču na efikasnost ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

“Ali ova panika je povezana sa potrebom da se “pokrije“ američki vojni budžet – 716 milijardi doalra. Oni ubeđuju poreske obveznike, govoreći da će nas Rusija napasti,“ objasnio je Aleksandar Žilin.

Ovaj stručnjak je uporedio vojne budžete Kine, Indije i Rusije i kaže da su oni mnogo manji od budžeta SAD-a jer su oni odbrambeni, napominje analitičar. Ali američki budžet je budžet za učešće zemlje u vrućoj fazi Trećeg svetskog rata.

“U našoj vojnoj doktrini je jasno napisano: odbrana, ali američka vojska je predodređea da se bori na inostranim teritorijama, da na svojim krilima i zvezdama nosi demokratiju u obliku bombi, to je razlika,“ zaključio je Aleksandar Žilin.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *