ПАНИКА У ВАШИНГТОНУ: Русија и Кина стварају НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК!

PANIKA U VAŠINGTONU: Rusija i Kina stvaraju NOVI SVETSKI POREDAK!

9 avgusta 2016

China Russia 3112828Pentagon je objavio izveštaj koji definiše okvir za uvođenje Novog svetskog poretka širom sveta.

Prema istraživačima Pentagona, do 2035. godine Amerika više neće biti supersila jer će Rusija ili Kina preuzeti tu poziciju kako u vojnom tako i u ekonomskom smislu.

Globalni poredak koji su Amerika i njeni saveznici delili od Hladnog rata za 20 godina neće biti moguć, upozorili su istraživaći Pentagona (DTIC) u svom novom izvešataju.

U budućem svetskom poretku postojaće države sa političkom voljom, ali i ekonomskom i vojnom sposobnošću koje će forsirati promene na štetu drugih, piše u izveštaju pod nazivom „Ujedinjene snage u takmičarski nastrojenom i haotičnom svetu“.

Države koje napreduju, kao što su Kina, Rusija, Indija, Iran ili Brazil, sve više pokazuju nezadovoljstvo svojom ulogom, pristupačnošću i autoritetom unutar trenutnog međunarodnog sistema.

Rusija će modernizovati svoje kopnene, vazdušne i vodene interkontinentalne nuklearne snage i koristiće operacije sprečavanja poput brzih nuklearnih vežbi, napada bombardera i strateškog izviđanja preletanjem preko teritorije Amerike“, predviđaju istraživači Pentagona.

U izveštaju se navodi da su Rusija i Kina među državama koje nisu zadovoljne trenutnim zapadnjački okrenutim međunarodnim poretkom.

Rusija, Kina, Indija i ostale države spomenute u izveštaju će promovisati alternativna međunarodna savezništva, dok će smanjenje resursa Zapada imati uticaj na dominantnost Vašingtona u svetu.

Iako se danas čine nevažni, savezi kao što su Šangajska organizacija za saradnju ili Euroazijska ekonomska unija mogli bi jačati ako se Rusija, Indija i ostale države okrenu tim multinacionalnom grupama kako bi reorganizovali međunarodna pravila u svoju korist“.

Demografski i fiskalni pritisak na NATO će rasti i predstavljaće izazov za njihove kapacitete i sposobnosti. Zbog naizgled smanjenog američkog angažovanja u Aziji može doći do podsticanja trenutnih saveznika i partnera da nastave sa jednostranom vojnom modernizacijom ili da istraže alternativne saveze i partnerstva .

Međutim, iako se u izveštaju Pentagona navodi da „nijedna sila niti koalicija još nije spremna da se otvoreno suprotstavi globalnom uticaju Amerike”, navodi se i da „sveukupna ekonomska i vojna moć Amerike i njenih saveznika neće rasti brzinom kojom će rasti moć njenih konkurenata”.

Mnoge države mogu lokalno steći vojnu prednost koja će biti ista ili čak i prevazići moći Ujedinjenih Snaga i njihovih saveznika dok će se američka tehnološka nadmoć suočiti sa asimetričnim, nekonvencijalnim i hibridnim odgovorom protivnika.

Prikazujući viziju sveta 2035. godine u zaključku izveštaja stoji da je nejasno da li će Amerika biti jednako efikasna u rešavanju spornih normi i upornog nereda sa projektovanim sposobnostima, operacionim pristupima i fiskalnim resursima.

Možda će doći vreme kada će biti pametnije rukovoditi problemima globalne sigurnosti nego preduzimati skupe pokušaje u njihovom sveobuhvatnom rešavanju.

Moskva je u više navrata negirala navode o tome da ima skrivene globalne ambicije protiv Amerike.

„Rusija ne teži ka hegemoniji niti ka kratkotrajnom statusu supersile“, rekao je predsednik Vladimir Putin prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu i dodao „Mi ne delujemo agresivno. Mi smo samo počeli upornije i doslednije braniti svoje interese”.

Početkom ove godine, Rusija je usvojila nov stav u spoljnoj politici koji se okreće ka multipolarnom i policentričnom svetu.

„Tranzicija ka policentričnoj strukturi idealno treba da bude zasnovana na interakciji između vodećih centara moći”, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u aprilu. Međutim, dodao je da nije siguran da se to može postići.

Webtribune.rs

KOMENTARI9 komentara

 1. Aleksandar V. Pavlovic says:

  Sto se mene tice, ja bih rado pristao da nam Rusi i Kinezi malo nastete. Amerikanci su nam dosta pomogli, vreme je da odu na zasluzeni odmor. Nakon svih ovih godina milosrdja i blagostanja kojim nas je obasipala USA, prijalo bi malo promene u vidu Ruske i Kineske neizvesnosti.

  • Bajurina says:

   Dobro zboris gospon!

  • Bajurina says:

   Isko od toga nema nista.

  • Zeljko says:

   Što bi vi Srbi rekli : " Trala baba lan da joj prodje dan " !! Nema od toga ništa , jedva čekamo " vaše " BUK-ove na našoj granici !!!

   • milojko says:

    Jeli to onaj željko, Hrvat iz Beograda?Koji k.r.c ti trebaju bukve na granici?To ti je nekvalitetno drvo, brzo plane i ugasi se.Ttebi trebaju drače a ne bukve.Brate Bradurina, oni vole Rusiju a sanjaju švabske eur-e.Prokontali su Rusi braću već odavno.

 2. slobo says:

  Bajurina slazem se s tobom da od toga nema nista 2035 jer ce se to dogoditi mnogo ranije vec pocetkom 2020 tih vec sada se vidi da Zapad vise nemoze nista jer ima drzavnika koji I'm u lice kazu sta mogu a sta ne mogu .Ne ustupa se pred njihovim zahtjevima I naredbama kao prije .Kaze im se ako uradis to mi cemo to I tacka .

  • Bajurina says:

   Rusija je jedna velika rupa i kojoj se nezivi dobro . Ja bio tamo i sve vidio : 0,0002 bodova.

 3. Bajurina says:

  Sve ok Slobo ali zapamti jedno. Dokle god balkanci idu u pecalbu na zapad tvoja teorija nepali. Kada cete vec jednom krenuti na istok u pečalbu ........?

 4. slobo says:

  Ja zivim na Zapadu I sve vidim tako da ne treba niko da mi prica Ko fol sve imas ,lijep zivot dobar auto veliku kucu ali ti dusu uzese I sve kredit.Da vi radite u pola ko ovi na zapadu imali bi mnogo vise samo da se rijesite Vucica .Ima mnogo mnogo toga sto ti ne znas,a o tome se ne pise I ne govori nego se osjeti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *