Пантелић: „Песма Јадрана“ и „Принцеза корала“ у Пули

Pantelić: „Pesma Jadrana“ i „Princeza korala“ u Puli

3 jula 2017

Projekcije filmova „Pesma Jadrana“ i „Princeza korala“ zakazane su u okviru programa „Kinoteka“ i „Vremeplov“ 64. Pulskog filmskog festivala koji se od 15. do 22. jula održava u ovom istarskom gradu, kazao je Tanjugu Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prema Pantelićevim rečima, programi festivala „Kinoteka“ i „Vremeplov“ tretiraju klasične filmove i prikazaće ostvarenja nastala u razdoblju od 1937. do 1990. godine.

„U okviru programa „Vremeplov“ prikazuju se filmovi „Pesma Jadrana“ i „Princeza korala“.

Oba filma su nastala 1937. godine u koprodukciji Kraljevine Jugoslavije i Nemačke.

„Pesmu Jadrana“ režirao je nemački sineasta Hans Bek Gaden dok je drugi film „Princeza korala“ izuzetno važan za nas nastao u režiji Viktora Jansona. U ovom filmu glavne uloge igraju nekadašnje velike zvezde evropske kinematografije Svetislav Ivan Petrović i Ita Rina. Film u Pulu stiže iz Bundes arhiva.

Projekciji filma u Kinu „Vali“ prethodiće emitovanje jednog sačuvanog trejlera za to ostvarenje na srpskom jeziku, kazao je Pantelić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke je naglasio da je institucija koju vodi aktivno učestvovala i u nastanku knjige koja prati prikazivanje filma „Princeza korala“ iz 1937. godine.

„Na jednom mestu biće skladištena sva saznanja o tom filmu za koji sa pravom možemo da kažemo da je bio blokbaster tridesetih godina prošlog veka. To ostvarenje nije postiglo velike uspehe u Nemačkoj ili Kraljevini Jugoslaviji već i u ostalim evropskim zemljama. Namera Jugoslovenske kinoteke je da postavi Svetislava Ivana Petrovića na mesto koje mu pripada, a to je sam pijedestal. Reč je o najpopularnijem srpskom glumcu ne samo u periodu tranzicije između nemog u zvučni film već i inače“, kazao je Pantelić.

On ističe da će u okviru programa „Kinoteka“ Pulski festival posebnu pažnju posvetiti jugoslovenskom periodu stvaralaštva Antona Vrdoljaka.

„Biće prikazano nekoliko najznačajnijih njegovih filmova od „Mećave“ preko ekranizacije remek dela Miroslava Krleže „Gospoda Glembajevi“ pa sve do filmova Ranka Marinkovića „Karneval, anđeo i prah“ i „Kiklop““, kazao je Pantelić.

Pula film festival ove godine, što se tiče srpskog filma, predstavlja najznačajnije ostvarenje iz prošlogodišnje produkcione sezone.

Pantelić napominje da je reč o filmu „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića u programu „Manjinske hrvatske koprodukcije“.

„Zanimljivo je da će publika u Areni ovaj film videti kao jedan od favorita za najbolji film u ovoj konkurenciji. Publika u Puli će u filmu „Dnevnik Mašinovođe“ videti Lazara Ristovskog koji je prošle godine dobio Zlatnu Arenu za najboljeg glumca i Mirijanu Karanović koja je takođe prošle godine iz Pulske Arene ponela jednu nagradu za Beograd. Njen rediteljski prvenac „Dobra žena“ proglašen je najboljim filmom Manjinske hrvatske koprodukcije za prošlu godinu“, kazao je Pantelić.

Za njega nema dilme da nas u Istri ovog leta očekuje zanimljiv filmski festival.

„U međunarodnom programu ovogodišnja Pula nudi zanimljive naslove: najnovija ostvarenja Jana Hrebrejka iz Česke, poslednji film Anžeja Vajde…tu je novi film Akija Kaurismakija…U nacionalnoj seleciji sa velikim nestrpljenjem očekuje film Branka Šmita, a velika su očekivanja i od Dalibora Matanića i njegovog stvaralštva…Predviđam i ogromno interesovanje publiike ali i žirija za filmove Nevija Marasovića i Hane Jusić u programu fesdtivala nazvanom „Nacionalna selekcija““ kazao je Pantelić“.

On napominje da je Pulski festival svakako izuzetno važan jer predstavlja istoriju jugoslovenskog filma, pa samim tim i srpskog filma.

„To je i razlog zbog čega Jugoslovenska kinoteka na prošlogodišnjem festivalu potpisala ugovor o saradnji na podizanju arhiva Puslskog filmskog festivala. Festival je nakon devedestih godina prošlog veka imao nekoliko programskih zaokreta ali sada već godinama bez obzira na promenu Umetničkog veća znamo šta očekujemo od Pulskog festivala. To je brižljivo odabran nacionalni program, manjinske koprodukcije i najvažniji programi za filmske profesionalce koji tretiraju klasičan film“, kazao je Pantelić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *