Пантовић опет купује „Рад“?

Pantović opet kupuje „Rad“?

27 marta 2017

15 fific macak_620x0

BIVŠI vlasnik firme „Media II“ Dejan Pantović, koji je pre osam godina kupio izdavačke kuće „Rad“ i „Prosveta“ i obe ojadio – a privatizacije su na jedvite jade poništene, opet je „u igri“ da postane gazda „Rada“, kuće koja je osnovana 1949. i koja je ostavila veliki trag u jugoslovenskom i srpskom izdavaštvu. Tim povodom sindikat ove kuće obratio se pismom predsedniku Vlade, ministru privrede, Agenciji za borbu protiv korupcije, Fondu za razvoj i Sindikatu ASNS.

Samo godinu dana pošto je postao izdavački „bos“, Pantović je, napuštajući „Rad“, ostavio gubitak od 1,2 miliona evra, dok je „Prosveti“ u „miraz“ ostao dug od dva miliona evra. Posle nekoliko meseci, „Media II“ je otišla u stečaj sa blokiranim računom od nekoliko desetina miliona evra. Ispostavilo se da su poverioci uglavnom državne ustanove, Poreska uprava, banke, Fond za razvoj i dobavljači kao i – „Rad“ i „Prosveta“.

Ističući da je javna tajna da se Pantović uveliko sprema da ponovo kupi većinski paket akcija koji poseduje država u IP „Rad“, u pismu Sindikata se navodi:

– Prema informacijama koje su nam postale dostupne, gospodin Pantović je stupio u kontakt s Ministarstvom privrede i ušao u pregovore o privatizaciji „Rada“ preko „TCD-trejda“ d.o.o. iz Beograda i „P. S. Fešn“ iz Čačka. O povezanosti ovih društava sa Dejanom Pantovićem postoje neoborivi dokazi u poslovnoj dokumentaciji „Rada“ iz vremena kada je on bio većinski vlasnik ovog preduzeća.

U pismu se podseća da se Pantovićevo ime nalazi na listi 24 sporne privatizacije i da je „Rad“ još 2011. podneo krivičnu prijavu protiv njega zbog učinjene štete. Sanirajući posledice naopake privatizacije, Vlada je 2015. dugovanje „Rada“ prema javnim poveriocima (Fond za razvoj, „Beogradske elektrane“, Poreska uprava, itd.) pretvorila u kapital ovog društva, pa se firma od kraja 2016. nalazi u procesu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR).

Kako nezvanično saznajemo, „TCD-trejd“, koji se, inače, bavi trgovinom tekstila, već je uspeo da kupi 21 odsto akcija „Rada“ koje pripadaju privatnim akcionarima. Početna cena prilikom nove prodaje „Rada“ najverovatnije će biti dva i po miliona evra, a ukoliko se niko ne javi, suma će biti prepolovljena, a u sledećem pokušaju svedena na 30 odsto. Tako bi Pantović, kako su izračunali u ovoj kući, za 700.000 evra mogao da kupi svih 61 odsto akcija i tako postane i vlasnik zgrade „Rada“ u strogom centru Beograda od 2.300 kvadrata.

U „Radu“ ne kriju da imaju dugove od 600.000 evra, (najviše prema Fondu za razvoj), ali ističu da su se sa svim poveriocima dogovorili da sve obaveze izmire u sledećih šest godina. Taj vrlo realan plan, koji je ozvaničen, predviđa prodaju „Radovog“ lokala od 153 kvadrata u Sarajevu i peti sprat (320 kvadrata) u Dečanskoj 12. Zašto se sada prave nove „kombinacije“, i za čiji račun, ne znaju, ali poručuju:

– Smatramo da je naša društvena obaveza i dužnost da vas o svemu ovome obavestimo i tražimo da sprečite novu pljačku države Srbije. Molim vas da proverite ove informacije, kao i da procenite posledice ako ovakav kupac postane novi vlasnik – ističe se u pismu sindikata ove kuće.

SLEDEĆA – „PROSVETA“?

UKOLIKO ostvari započeti naum o kupovini „Rada“, u ovoj kući ističu da će, bez svake sumnje, Dejan Pantović pokušati da još jednom postane i vlasnik „Prosvete“. Pritom podsećaju da je od imovine „Prosvete“ prodao sve što se moglo prodati: četiri sprata zgrade od hiljadu kvadrata u Čika Ljubinoj 1, više od 500 kvadrata u Dušanovoj i 80 kvadrata u Dobračinoj. Tako se nekada najmoćnija izdavačka kuća svela na prostor knjižare „Geca Kon“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *