„Пао“ босански исламиста

„Пао“ босански исламиста

14 јуна 2017

Бивши припадник ИСИЛ Енес Мешић, који је правоснажно осуђен на три година затвора због ратовања у Сирији, ухапшен је уторак приликом покушаја илегалног преласка границе између БиХ и Србије.

Мешића су ухапсили службеници Граничне полиције БиХ, при чему су код њега пронашли 5.000 евра у кешу.

– Енес Мешић је контролисан у граничном појасу, након чега је ухапшен и предат у надлежност СИПА – навели су у ГП БиХ.

Суд БиХ 31. октобра 2016. осудио је Енеса Мешића на три године затвора јер се борио на страни Исламске државе у Сирији. Осим њега, истом пресудом осуђени су још и Адем Карамуја на две године, Мирза Капић на годину и десет месеци док су Јасмин Јашаревић и Салко Имамовић добили по годину и четири месеца затвора. Ибро Делић осуђен је на годину и 10 месеци, док је Самир Хаџалић осуђен на једногодишњу робију због прикључивања терористичким органиизацијама на подручју Сирије.

Та пресуду је недавно потврдио и Апелациони суд и она је постала правоснажна. Након изрицања казне Мешић је пуштен на слободу с које је требао бити упућен на издржавање казне и претпоставља се да је пре тога планирао да побегне из земље, због чега је и ухапшен.

– Оптужени су криви што су у другој половини 2013. и током 2014. напустили БиХ како би се придружили тзв. Исламској држави, знајући ду су Резолуцијом УН проглашене терористичким организацијама – рекао је приликом изрицања пресуде судија Мирсад Стрика.

Он је нагласио да се групи судило за конкретна дела, а не због тога што су припадници селефијског покрета, који је изван ингеренције Исламске заједнице.

ОТКУЦАО ИХ СВЕДОК

У ПРЕСУДИ се наводило да су Енес Мешић и остали авионом одлазили из Сарајева до Истанбула. Након тога су илегалним путевима прелазили турско-сиријску границу и одлазили на ратишта. У образложењу пресуде, Стрика је навео да се она темељи и на признању оптужених да су се борили против Башара ал-Асада. Ипак кључан доказ било је сведочење једне особе која се вратила са сиријског ратишта, и која је открила детаље о њиховом боравку у Сирији.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Prva linija says:

    za tih 5000 evra kupite svinjetinu i ne pustajte ga iz zatvora dok sve ne pojede

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u