ПАО ДОГОВОР – АМЕРИКА КИПТИ ОД БЕСА: Путин размешта руске системе на кубу

PAO DOGOVOR – AMERIKA KIPTI OD BESA: Putin razmešta ruske sisteme na kubu

3 novembra 2018

Zemaljska stanica euskog sistema GLONASS biće instalirana na Kubi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom susreta sa kubanskim predsednikom Državnog saveta i Saveta ministara Migelom Diasom Kanelom Bermudesom, ruski predsednik je obećao da će na Kubi biti instaliran ruski satelitski sistem GLONASS.„Traju pripreme da se na Kubi razmesti zemaljska stanica ruskog sistema GLONASS. Kao rezultat toga, kubanski partneri će dobiti pristup širokim tehničkim mogućnostima u daljinskom sondiranju Zemlje za telekomunikacijske usluge“, rekao je Putin.

GLONASS (radni naziv Uragan) je serija tri generacije satelita proizvođenih za obezbeđenje funkcionisanja istoimene navigacione mreže GLONASS. To su telekomunikacioni sateliti koji odašilju svoju poziciju i vreme, čime prijemnici na Zemlji mogu iskalkulisati trenutnu poziciju u koordinatama, što je pandan američkom sistemu za navigaciju GPS.

Kako Ukrajina ispaljuje rakete na ruskoj granici, pogledajte OVDE.

(Pravda)

KOMENTARI19 komentara

 1. Slobodanka says:

  Državna delegacija Kube sa povećanim brojem svojih stručnjaka sada je u zvaničnoj poseti Moskvi. Kubanci su ponudili niz zajedničkih projekata u oblasti zdravstva i turizma, a posebno su zainteresovani za privlačenje ruskih investicija u energetiku i železnice. Kuba bi da kupi i rusko naoružanje kao što su helikopteri i tenkovi. Dogovorili su se da se obezbedi i potpuna energetska nezavisnost Kube. Kuba ima svoje bogate izvore nafte, ali je dosadašnja eksploatacija bila slabija zato što su na većoj dubini. Dosad su oko 40% domaćih potreba zadovoljavali iz tih svojih izvora, a ostatak su uvozili. Novim sporazumom dogovoreno je da Rosnjeft koji je od ranije prisutan na Kubi poboljša efikasnost eksploatacije kubanskih izvora nafte. Time bi Kuba postala energetski nezavisna. Tužna strana ove priče je taj da je Kuba dosad uvozila naftu uglavnom iz Venecuele. Već nam je jasno iz ranijih vesti o izborima u Brazilu da izbor pronacističkih vlasti u Brazilu koje će tesno saradjivati sa Vašingtonom veoma su loš znak za Venecuelu. Ovim se još jednom potvrđuju prognoze da Venecuelu ne očekuju bolja i stabilnija vremena.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Ma kaka Kuba??Nemaju Rusi sve i kad bi celi i smjeli sacim doci do Kube.Dje im je onaj njev ruzni nosac avijona Kuznjevov????Potonijo je prije dvije nedjelje u nakom pristanistu.Sve i dabim je Kuznjecov ispravan on nemere do Kube doci.To je nosac avijona koji trosi ugalj a neide na nuklearni pogon.Ko ce za toliki put od Rusije do Kube za taj nosac avijona obezbjediti ugalj???Nanjga se nema dje ugalj natovarti jedino ako ce ugalj tovarti u nake dzakove pa da tako loze taj kota.Kuznjecov je zastarjeli praistorijski nosac avijona koji ninasta nelici.Nabkraju krajeva nanjga more stati jedva deset avijona mig 29.To je maci nosac avijona to nije veliko ki sto su Americki nosaci.Tako da Rusi su ograniceni da dodju do Kube.Naravno da oni i nesmju tamo doci.Kuba i Amerika su sklopili naku vrstu partnerstva tako da su Rusi iskljuceni iz svake kombinacije.Nece Kubanci sa Rusima vise nikad sadti tikvetine.Jer bi im se miglo obiti oglavu samo tako.

   • Becki konjusar says:

    Konju nepismeni!

   • Nebeska Srbija says:

    Nauci gramatiku.Bole me oci dok citam tvoj komentar..Stigao sam do reci avijon i nisam mogao dalje.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Stavi cvikere pa citaj.Kako ja vase komentare mogu citati bez problema??????

     • Filip says:

      Ovaj SLAVKO KNIN čiji je deda kao četnik, nekad se predstavljao kao 6 Lička i govorio da mu je djed Mane bio partizan a posle u OZNI. Pisao je da mu je deda ubijao Srbe po Srbiji i Bosni…evo sve u komentarima ispod ove vesti…samo čitaj. Sad se predstavlja kao Dalmatinac, malo promenio pravopis pa glumi kao da je juče došao za Velebita, i tad i sad piše da voli NATO, Engleze, Amerikance, da mrzi Srbe, Srbiju i Rusiju, da se veseli što smo izgubili Kosovo…itd. A cilj mu je isti…da zavadi Srbe ovde na Intermagazinu. https://www.intermagazin.rs/nezapamcen-potez-amerike-prema-rusiji-u-un-ovo-vodi-samo-ka-jednom/

    • Velika Metla says:

     NS,a ti čitaš njegove komentarluke i pisanluke???? Auuuuuuuuuu.......!

   • raikkonen says:

    Voletino nepismena !

   • živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Vežbaj forsirano preplivavanje, Savu ste '92.položili sa dovoljnim, sledi vam Drava.

    • Filip says:

     Ovaj SLAVKO KNIN čiji je deda kao četnik, nekad se predstavljao kao 6 Lička i govorio da mu je djed Mane bio partizan a posle u OZNI. Pisao je da mu je deda ubijao Srbe po Srbiji i Bosni…evo sve u komentarima ispod ove vesti…samo čitaj. Sad se predstavlja kao Dalmatinac, malo promenio pravopis pa glumi kao da je juče došao za Velebita, i tad i sad piše da voli NATO, Engleze, Amerikance, da mrzi Srbe, Srbiju i Rusiju, da se veseli što smo izgubili Kosovo…itd. A cilj mu je isti…da zavadi Srbe ovde na Intermagazinu. https://www.intermagazin.rs/nezapamcen-potez-amerike-prema-rusiji-u-un-ovo-vodi-samo-ka-jednom/

  • teoretičar says:

   Svaka čast, Slobodanka. Veoma jednostavan i korektan pogled sa mnogo informacija. Nadam se da ćete nastaviti.

 2. Miraš says:

  Poseta novog kubanskog lidera i delegacije Moskvi odvija se u kontekstu pogoršanja odnosa Kube i SAD - Bela kuća stavila je Kubu na spisak "tri tiranije" (zajedno sa Nikaragvom i Venecuelom) i uvodi nove sankcije protiv Kube. Nije teško pogoditi - čim neka zemlja jača pruža otpor diktatu Bašingtona ona je bliža "tiraniji". A ko uslužno liže gospodske čizme taj je demokrata i slobodan čovek. Na ruskoj strani postoji želja da ojača odnose sa Kubom. Havani će biti odobren kredit od 50 miliona dolara za kupovinu starijeg ruskog tj. sovjetskog naoružanja. Ali čim SAD izađe iz Sporazuma o raketama MSD može postati aktuelno i pitanje stalnog vojnog prisutva na Kubi! Kao što je nedavno objavio general Šamanov, ova opcija se već razmatra i procenjuje. Posebno se to odnosi na nastavak rada (nakon neophodne modernizacije) objekta u Lurdesu. Što bude jači pritisak SAD na Kubu to će biti veća motivacija Havane da traži pomoć sa strane, a scenario vojnog prisustva Rusije na ostrvu Slobode za Kubu je veoma poznat.

  • Miraš says:

   Ispravka> Nije teško pogoditi - čim neka zemlja jačE pruža otpor diktatu Vašingtona ona je bliža "tiraniji".

 3. Miraš says:

  Eh i ah Aleksandre Nevski. U balkanskim provincijama, tačnije nedodjijama, izgleda da otvoreno je takmičenje ko će se više približiti Moskvi i naravno i na toj strani sveta u Moskvi zauzeti pozicije za svoju banana državicu. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ide u Moskvu, gde će mu ruski predsednik Vladimir Putin uručiti odlikovanje, prenose hrvatski mediji. Odlikovanje će Bandiću biti uručeno u nedelju. „U nedelju, 4. novembra, uz prigodnu svečanost u Kremlju, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručiće zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odlikovanje za zasluge na polju jačanja prijateljstva i saradnje među narodima — Orden prijateljstva“, saopšteno je iz Bandićeve kancelarije. Reč je o visokom odlikovanju koje se dodeljuje na osnovu Ukaza predsednika Ruske Federacije o dodeli državnih odlikovanja i priznanja, dodaje se u saopštenju.

 4. Deda Micko says:

  Posle vladavine Jevrejina Kastra (priznao je svoje poreklo sam u jednom intervjuu) od Kube je ostao samo pejzaz i po koja gladna usta. One nemaju sta da izgube, a Rusi mogu mnogo da dobiju.

 5. Budi Bog s nama says:

  Pa naravno, kada amerikanci drže Kubu pod sancijama 40 godina, nakon Če Gevare čim je Fidel Kastro došao na vlast. Uvozili su tajno neku robu iz Rusije i Kine, od amerike ništa nisu mogli da uvezu čak ni lekove, i začuda danas Kuba slovi za najzdraviju naciju na svetu. Sami prave preparate od agava i aloja i ostalog kubanskog bilja. Jedino onaj koji puši havana tompus sa Kube može da prebaci stotu - dokazano. Nema ništa lepše od Ruskih baza, ako napadnu vas, napali su Rusiju.

  • Miraš says:

   U vreme raspada SSSR i zatim u periodu oslabljene Rusije da preživi Kubi je pomagao Ugo Čavez - Venecuela.

 6. milorad says:

  vrlo je zanimljiv repertoar USA,blokade , pretnje i par napada na kubu , pa onda posle kubnske krize ignorisanje uglavnom.Zatim dodje obama kao predsednik pa krene priča o "normalizaciji" i "prijateljstvu".Onda dodje tramp i opet sankcije i pretnje.Izgleda da dok se čitav svet ne okrene protiv USA mir neće bii moguć. Sada je situcija ista kao sa nacistima i ta država je postala pandan nacističkoj nemačkoj, sa svojim političkim doktrinama, medjunarodnim vojnim napadima i potpunim ignorisnjem bilo kakvog medjunarodnog prava ili čak UGOVORA koje potpisuju?!!!.Kubanci nisu naseli na obaminu političku klopku i zato su u vašingtonu momentalno okrenuli ploču i opet se vratili na stare metode pritisaka i pretnji.Ako opet izbije neka kriz oko kube to je apsolutno 100% nuklearni rat momentalno i do te eskalacije neće proći mnogo vremena, ako već ne pukne negde drugde. Kubanci i rusi moraju sada brzo da rade inače sledi OTVORENI vojni napad na kubu od strane USA i to vrlo uskoro. Nije tramp bezveze proglasio "osovinu tiranije i td, bla bla"To je momentalna objava rata kubi venecueli i nikaragvi.Tako treba gledati na takve izjave iz vašingtona jer to one i JESU , OBJAVA RATA.

  • Velika Metla says:

   Milorad,"Izgleda da dok se čitav svet ne okrene protiv USA mir neće bii moguć." Jesi li to tek sada shvatio? Ako jesi...........,dobro je..............,bolje ikada nego nikada!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *