ПАО ДОГОВОР ЛУКАШЕНКА И ПУТИНА

PAO DOGOVOR LUKAŠENKA I PUTINA

7 septembra 2019

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da očekuje da će dokumenti o integraciji ruske i beloruske ekonomije biti pripremljeni u skraćenom roku.

„Najvažniji deo našeg zajedničkog rada jeste da se početkom decembra, kako sam već rekao tokom naših pregovora u proširenom sastavu, dođe do konačnih verzija dokumenata, koji će biti predstavljeni predsednicima dveju zemalja. Trudićemo se da u tom krajnje kratkom roku obavimo sav taj posao“, rekao je Medvedev nakon rusko-beloruskih razgovora.On je naveo da je sa premijerom Belorusije Sergejom Rumasom razjasnio kako to treba organizovati i na kakvim platformama.

„To je, zapravo, početak vrlo, vrlo velikog posla. Nadam se da ćemo izaći na kraj sa tim poslom kako treba, pošto od rezultata tog rada zavisi uspeh našeg integracionog projekta, uspeh Savezne države i ispunjavanje Saveznog sporazuma, upravo tim novim realijama, kako bi se ekonomije naših zemalja približile“, dodao je Medvedev.

Portparolka beloruskog premijera Aleksandra Isajeva je saopštila 3. septembra da je projekat programa za integraciju sa Rusijom predat na odobravanje predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Premijer Sergej Rumas je saopštio da očekuje da će se početkom septembra sastati sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom radi potpisivanja tog programa dejstava. Rumas je ranije rekao da u dokumentu nema pitanja političkog karaktera.

Prema navodima beloruske strane — u njemu je postavljena koncepcija koja podrazumeva ispunjavanje principa „dve zemlje — jedno tržište“. Do 1. novembra, na osnovu tog dokumenta, treba da bude pripremljeno oko 28 planova za razne oblasti.Krajem prošle godine Minsk i Moskva su se dogovorili da se formira radna grupa za rešavanje problemskih pitanja i za razvoj integracije. Sa ruske strane grupom rukovodi ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin, a belorusku grupu predvodi ministar ekonomije Dmitrij Krutoj.

Oreškin je u avgustu izjavio da su praktično sve principijelne nesuglasice o pitanju integracije dveju zemalja otklonjene. Krutoj je naveo da su se strane dogovorile da do sredine sledeće godine pripreme jedinstveno zakonodavstvo, kao i da se tržište nafte i gasa, industrija, poljoprivreda i saobraćaj organizuju na osnovu jedinstvenih pravila već od 2021. godine.

Minsk i Moskva će 8. decembra obeležiti 20 godina od dana potpisivanja Sporazuma o Saveznoj državi.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Meni se učinilo "pro pao" i uzmem crno mastilo da ispljujem Tatka. Nisam baš bio oduševljen sa sporazumom, ali verovatno to tako i treba da ide korak po korak. Ja bi hteo ujedinjenje dve države u jednu oma. Ima tu još kandidata ali ne smem da ih spomenem...Suviše slobodno razmišljanje.

    • Milan says:

      Ipak prave saveznu državu, sada po principu "dve zemlje jedno tržište" jer i imaju zasad samo dva kandidata Rusiju i Belorusiju. Predvidjeno je da napraviće i zajedničku valutu. Pored ovog imaju i zajedničku odbranu. U ODKB su i Rusija i Belorusija, zatim u njemu su još punopravne članice Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžigistan. Važno je da bude uspešan baš ovaj ekonomski deo, a na tome sada rade, to će biti model koji će privlačiti i ostale države-kandidate. Sve bivše sovjetske republike imaju problema sa svojom ekonomijom te sigurno će gledati sa velikim interesovanjem u ovo što se pravi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *