ПАО ДОГОВОР: Србија купује од Русије „убице“ тенкова

PAO DOGOVOR: Srbija kupuje od Rusije „ubice“ tenkova

3 aprila 2018

SRBIJA namerava da uz četiri transportna helikoptera Mi-17 nabavi isto toliko borbenih letelica Mi-35. Osim toga, u narednom periodu očekuje se isporuka po 30 tenkova T-72 i 60 oklopnih vozila za pešadiju.

Ovo je epilog otvorenog i srdačnog razgovora ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua u Moskvi, simbolično, ispod velikog panoa na kom su bile spojene dve trobojke.

U rustičnom zdanju, gde je „srce“ ruske armije, dvojica sagovornika saglasila su se da će se vojna saradnja dveju država učvrstiti i da su veze između ruskog i srpskog naroda neraskidive.

– Sve dok je na njenom čelu Aleksandar Vučić, Srbija neće učestvovati ni u kakvim sankcijama niti u antiruskoj histeriji. Svet se menja, ali se naši odnosi nikada neće promeniti – kategoričan je bio Vulin, pošto se srdačno izgrlio sa čovekom koji uživa ogromno poverenje predsednika Putina.

Šojgu se uz osmehe prisetio jedne epizode iz Beograda:

– Sećam se svečanosti povodom 73-godišnjice proslave oslobođenja, to je bila još jedna potvrda naših bratskih odnosa. Naši susreti praktično su postali tradicionalni.

U prostranoj sali dominirao je gigantski globus, što je podstaklo Vulinovog sagovornika da navede:

– Sutra moramo da razmotrimo i sva najvažnija pitanja međunarodne bezbednosti – najavio je u utorak Šojgu veliku konferenciju, na kojoj učestvuje i Vulin, a koju su listom bojkotavale zapadne države.

A upravo je ta zapaljiva tema najviše zanimala ruske novinare, koji su pred Vulina izašli s pitanjem da li će se Beograd uključiti u tu antirusku hajku:

– Niko, kao što je Srbija, nije svestan toga koliko bole izmišljene laži i kada političari sude i osuđuju bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati.

Vulin je najavio modernizaciju „migova 29“, koji su prošle godine nabavljeni iz Rusije, i poručio da će naša država i ubuduće jačati svoje odbrambene snage:

– Znamo vrlo dobro vrednosti mira, ali moramo biti spremni i za ono najgore. Samo naoružana a miroljubiva Srbija može biti garant stabilnosti na Balkanu. Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža u međunarodnoj areni po pitanju KiM i očuvanja našeg teritorijalnog integriteta. Rusija je uvek uz nas, razume nas, poštuju naše interese i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Dakle, imamo prijatelje koji nas vrlo dobro razumeju – sumirao je Vulin, napominjući da sa Šojguom nije razgovarao o statusu ruskog osoblja u Nišu.

ŠOJGUU IKONA OD VUČIĆA

MINISTRU Šojguu uručen je dar predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ikonu iz 18. veka na kojoj su Sveti Zosima i Savatije, osnivači manastira Solovecki kod Belog mora, ruskom zvaničniku predao je Dragutin Matanović, savetnik predsednika Vučića. Inače, manastir Solovecki je posle Oktobraske revolucije bio pretvoren u logor.

Vulin je svom kolegi poklonio repliku Karađorđeve vojvodske zastave.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Hruscov says:

    Poceli su da shvataju da jedino od Rusa nesto mozemo dobiti za samoodbranu od svih. Jer nas niko ne voli. Svima smo trn u oku i zele da nas istrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *