ПАО ЈЕ ЂУКАНОВИЋЕВ „ДРЖАВНИ УДАР“

PAO JE ĐUKANOVIĆEV „DRŽAVNI UDAR“

6 februara 2021

APELACIONI sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu u predmetu „pokušaj terorizma“ na dan parlamentarnih izbora 2016. godine jer su, kako je saopšteno iz tog suda.

„Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela“, saopšteno je iz Apelacionog suda.U saopštenju objavljenom na sajtu ovog suda navodi se da je veće odlučilo da optuženom Bratislavu Dikiću ukine pritvor i da on odmah bude pušten na slobodu.

Vijeće Apelacionog suda uvažilo je žalbe branilaca, ukinulo prvostepenu presudu u osuđujućem delu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

Prvostepenom presudom, funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest meseci, odlučio je Viši sud u Podgorici.

Najveća kazna za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Oni su osuđeni za krivična dela `stvaranje kriminalne organizacije` i `terorizam u pokušaju`.

Bratislav Dikić osuđen je ` na osam godina za krivična dela `terorizam u pokušaju putem pomaganja` i `stvaranje kriminalne organizacije, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična dela – na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazna od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet meseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest meseci.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu od godinu dana.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravnik says:

    E sad neka glavni i (ne)odgovorni urednik Informera objasni na osnuvu čega je on izmislio lažni državni udar u Crnoj Gori, kad je svakom živom bilo jasno da je to izmišljotina. Neka objasni zašto je samo dan nakon navodnog državnog udara prestao izlaziti taj list, izdanje za Crnu Goru. Čini mi se da je i njegov mentor sutradan nakon plasiranja te laži izjavio da su državni udar u Crnoj Gori pokušali izvesti građani Srbije, ali da u tome ima i elemenata inostranosti (misleći naravno na ruskog državljanina Šišmakova). Ko će sad platiti nevino osuđenim u tom lakrdijaškom sudskom procesu milionske iznose nematerijalne štete za naneti duševni bol i patnju? Samo je po Vučićevićevom tumačenju državni udar i u Srbiji i u Crnoj Gori mogla izvesti grupa civila (naravno nenaoružanih), mada u svakoj državi na svetu državni udar izvršavaju najviši vojni ili policijski fnkcioneri. Ko će podmetnutom svedoku saradniku Saši Sinđeliću isplatiti 35.000 evra, što je tražio od tog sramnog suda, za lažno svedočenje? Zašto taj lakrdijaški sud nije uzeo kao dokazno sredstvo izjavu Saše Sinđelića datu za kafanskim stolom da je bio ucenjen? I na kraju šta se pokaza tačnim o navodnom pokušaju atentata u Jajincima? Ne ispliva li istina da je i to bila izmišljotina? I ono cerekanje policajaca koji su navodno obezbeđivali mesto na kome je pronađeno oružje nasred puta bila je neviđena sprdačina. Informer, kao najskandalozniji list u Srbiji, pod hitno treba zabraniti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *