ПАПА ПРОМЕНИО ВАЖНО ПРАВИЛО КОЈЕ ЈЕ ПОСТОЈАЛО СТОТИНАМА ГОДИНА

ПАПА ПРОМЕНИО ВАЖНО ПРАВИЛО КОЈЕ ЈЕ ПОСТОЈАЛО СТОТИНАМА ГОДИНА

11 јануара 2021

Папа Фрања променио је важно правило које је постојало стотинама година у католичкој цркви, да само мушкарци могу да у олтару саслужују свештеницима у држању мисе.

Папа Фрања је у писму кардиналима формализовао промену правила која се већ неко време незванично примењује у католичкој цркви. Сада и жене могу бити помоћници свештеника који држи мису, односно обављати улогу коју код православне литургије имају чтеци и олтарници.Како преноси „Ватикан њуз“, жене током мисе могу имати улогу лектора (онај који чита Библијске текстове ван Јеванђеља) или аколита (чије је задужење да обавља церемонијалне задатке, као што су паљење свећа, ношење крста, вина или нафоре…). Оба та задужења иначе не морају обављати свештеници, већ световна лица.

Тако је сада озваничен и приступ женама олтару током литургијске службе, што је табу у многим хришћанским заједницама од настанка хришћанства.

Како се наводи у папином писму, ова одлука је само формално озваничење онога што су многи бискупи већ дозвољавали.

Ипак, он је објаснио да позив свештеника остаје резервисан само за мушкарце.

Ватикан је прошле године оформио комисију која се бави питањем захтева за увођењем жена у ниже свештеничке чинове, како би могле да обављају неке од ритуала, као што су крштења, венчања и сахране. Претходна комисија која се бавила овим питањем 2016. године није се сложила да се то омогући.

Иначе, ватиканским правилима било је стотинама година строго наглашено да приступ олтару током службе могу имати само мушкарци, али је то измењено променама канонског права 1983. године када није посебно наглашен пол онога ко саслужује свештеницима. Због бројних недоумица да ли се на тај начин омогућава улазак женама у олтар, папа Јован Павле други је 1992. године дао тумачење како је то могуће, али је бискупима оставио могућност да о томе одлучују. Новим тумачењем из 2001. године, Ватикан је објаснио да чак и ако бискуп дозволи женама да саслужују у олтару током мисе, свештеници нису у обавези да то прихвате.

Новом папином одлуком више нема дилеме да ли је та могућност одобрена женама, јер се сада у тачки 230 канонског права, која је говорила о мушкарцима који обављају улоге лектора и аколита, више не помиње пол, већ се користи формулација особа.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Значи и римокатоличка црква прати савремене токове европских правних тековина: Може, али не мора да бидне. Али опет, нису дефинисали ниједно правило за сексуалне мањине, о томе би папак требало да размишља у наредном периоду. ……………Могла би и Српска Православна Црква (по свом опробаном систему поткивања жаба и променама у својој литургији) да своје владике подели у две сродне равноправне групе: једна да буду епископи, а друга бискупи. Тиме би се остварила хиљадугодишња жеља за екуменском мирољубивом коегзистенцијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u