PAPA FRANJA: Abortus je užasna stvar

PAPA FRANJA: Abortus je užasna stvar

13 januara 2014

Pope Francis leads a mass at St Peter's basilicaPapa Franja, koga su konzervativci u Katoličkoj crkvi optužili da se ne izjašnjava dovoljno oštro protiv abortusa, danas je izjavio da je takva praksa „užasna“.

Papa je izneo do sada najoštriju ocenu abortusa u godišnjem obraćanju diplomatama u Vatikanu, govoru o krizama u svetu poznatom pod nazivom „Stanje sveta“.

„Užasno je i pomisliti da postoje deca, žrtve abortusa, koja nikada neće videti svetlost dana“, rekao je on u delu govora o pravima dece širom sveta.

Papa Franja je kritikovao abortus kao dokaz „kulture bacanja“ koja odbacuje ljude kao i hranu.

„Nažalost, ne baca se samo hrana i potrošna roba, već često i sama ljudska bića koja se odbacuju kao bespotrebna“, rekao je on.

Od kada je izabran za papu u martu prošle godine, on nije pokazivao znake promene stava Crkve prema abortusu, ali nije toliko oštro niti često govorio protiv abortusa kao njegovi prethodnici Benedikt XVI i pokojni Jovan Pavle II.

Njih dvojica su često govorili protiv abortusa, koji Crkva izjednačava sa smrću, navodi Rojters.

Konzervativci u Crkvi su bili šokirani kada je Franja u intervjuu italijanskom jezuitskom magazinu „Ćivilta katolika“ izjavio da Crkva treba da se reši „opsesije“ da drži pridike o abortusu, kontracepciji i homoseksualnosti.

Njegov stav „milosrđe umesto osude“ dezorijentisao je konzervativne katolike, prevashodno u bogatim zemljama poput SAD, gde je Katolička crkva podeljena oko nekih pitanja kao što je abortus.

Biskup Tomas Džej Tobin iz Providensa prošle godine je u ime mnogih konzervativnih katolika rekao da je razočaran time što se papa nije direktnije bavio „zlom abortusa“.

Na veb-sajtovima konzervativnih katolika papa je proteklih meseci kritikovan zbog, kako oni tvrde, ćutanja o pitanju abortusa.

Papa je u govoru, takođe, tražio da se više poštuju imigranti i kritikovao je progon hrišćana u Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

On je kazao da Italija treba da uradi više za imigrante i da velikodušno „prihvati najslabije i najnezaštićenije“.

Hiljade ljudi svake godine krenu na rizičan put preko Mediterana u nebezbednim brodovima prema Italiji i drugim zemljama EU, a stotine njih strada u tom pokušaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *