ПАПА ФРАЊА НОКАУТИРАО ХРВАТЕ! Одлуком разбеснео УСТАШЕ И КАТОЛИЧКУ ЦРКВУ У ХРВАТСКОЈ!

PAPA FRANJA NOKAUTIRAO HRVATE! Odlukom razbesneo USTAŠE I KATOLIČKU CRKVU U HRVATSKOJ!

7 juna 2017

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zatražiće da se otvore sve tajne arhive Vatikana o ustaškom kardinalu Alojziju Stepincu, osuđenom ratnom zločincu koji je aktivno podržavao genocid u NDH, tvrde hrvatski obaveštajci!

Prema informacijama hrvatske tajne policije koja je dostavljena vrhu režima u Zagrebu, papa već izvesno vreme razmatra da li da Mešovitoj pravoslavno-katoličkog komisiji, koja odlučuje o Stepinčevoj kanonizaciji, omogući uvid u sva dokumenta Svete stolice. Ova informacija, koja se pojavila uoči današnjeg sastanka komisije u Crnoj Gori, kao grom je pogodila neoustašku vlast u Hrvatskoj, čiji su mediji brže-bolje počeli da objavljuju tekstove u kojima tvrde da srpska strana nije dokazala da je Stepinac zločinac.

Prema rečima naših sagovornika, ovakva papina odluka mogla bi značajno da pojača argumente SPC i definitivno spreči kanonizaciju Stepinca.

– Ukoliko papa Franja naredi otključavanje arhiva, na čemu insistira srpska strana, Stepinac nema nikakve šanse da postane svetac. Reč je o vrlo osetljivom materijalu koji Vatikan drži pod ključem. Hrvati znaju šta se krije u ovim arhivama i zato sada na sve načine pokušavaju da spreče njihovo otvaranje. Istovremeno, njihovi mediji već su počeli da spinuju da SPC nema dokaze i da je proglašenje Stepinca za sveca sad već gotova stvar… – prenosi naš sagovornik.

Da su Hrvati zaista u strahu od otkrivanja istine o Stepinčevim zločinima svedoči i izjava novinara Darka Hudelista za jučerašnji „Jutarnji list“.

– Ništa se bitno na prethodna četiri sastanka komisije nije dogodilo. Srpska strana je najavljivala kapitalne i odlučujuće istorijske spise kojima će navodno dokazati da je Stepinac u Drugom svetskom ratu bio zločinac. No, postaje sve jasnije indicije da takve papire SPC i srpski istoričari nemaju. A bez njih ništa neće moći da bude dokazano… – rekao je Hudelist, očigledno u želji da zataška vesti o papinoj odluci da otvori vatikanske arhive.

U SPC nisu juče želeli da komentarišu ove navode. Na drugoj strani, verski analitičar Vladimir Dimitrijević ocenjuje da je već sada sve jasno.

– Dok čekamo otvaranje vatikanskih arhiva, pred nama su činjenice. A činjenice su da je Stepinac oduševljeno pozdravio osnivanje NDH, da je bio član ustaškog državnog Sabora i vojni vikar ustaške vojske, da je bio vođa prekrštavanja 240.000 pravoslavnih Srba i nosilac najvišeg odlikovanja NDH, da je sa ostalim biskupima marta 1945. tražio od saveznika da sačuvaju NDH. On nikada nije pomogao Dijani Budisavljević u spasavanju srpske dece iz logora. Ovoliko činjenica pametnom je dosta. Stepinac može biti svašta, ali svetac nikako! – podvlači Dimitrijević.

Zoran Čvorović, verski analitičar, kaže da Vatikan dosad nije pokazao da je spreman da otkrije sve tajne.

– Sve ovo može biti manipulacija koja ima cilj da pokaže kako SPC nije prezentovala dokaze o vezi Stepinca i ustaškog režima… Šta je zaista namera katoličke strane vidi se iz pisanja hrvatskih medija koji se trude da negativan odnos SPC prema Stepincu vežu za rasturanje Jugoslavije i tako ga relativizuju i politički oboje – zaključuje Čvorović.

Činjenice

* Stepinac je 1946. osuđen na 16 godina zatvora zbog saradnje sa ustašama
* Hrvatski sabor 1992. doneo Deklaraciju o osudi političke presude Stepincu
* 1998. godine papa Jovan Pavle II proglasio Alojzija Stepinca blaženim
* Vatikan je 2014. godine pokrenuo kanonizaciju, ali se tome usprotivila SPC
* Županijski sud je 22. jula 2016. u potpunosti poništio celu presudu Stepincu

(Informer)

KOMENTARI7 komentara

 1. micky says:

  Iznece samo one (ako ich ima) koji mozda nesto govore pozitivno. Stepinac je bio VIKAR NDH a sta je NDH bila i sta jeste zna svaki pametan covek. Samo Iriniej i njegovi papoljubci ne znaju. Sljam pokatolicena.

  • Djordje says:

   Bice ono za naseg Irineja ""KO SA DJAVOLOM SADI TIKVE KASNIJE IMA I SAM DA IH LUPA O SVOJOJ GLAVI"" zato presveti Irineje pamet u glavu i drzi se podalje od vatikanskog vestackog djavola.

 2. Djordje says:

  NEMA VERA U KERA A JOS MANJE TREBA VEROVATI DJAVOLU VATIKANA!

 3. Ajaj says:

  Ma dajte ljudi taj čovek je definitivno svitac. Samo neka velika sila je mogla da mu dopusti da utamani tako veliki broj dosadnih srba, kojih tamo i tako više nema i ne može biti. Ko će dakle tražiti da mu zločinac bude svitac? Samo deca takvog zloćinca. Pa neka njima on, i baš taj neka im bude brend jer su poput njega. Glupi srbi ne daju ljudima da se okvalifikuju i zvanično kao zločinci, ali ako je volja Božija daće to njima Bog, protiv ovoga mi ne možemo. Ako Bog želi da budu markirani zločinci sa tavim istim svetiteljem onda je to njihov pečat za dan pravednog suda Božijeg.

  • Batina says:

   Ko zna mozda im se prikaze ko sto je i marija divica.

   • micky says:

    Ocigledno je da se Irineju vec javio. Ko veli nece biti odmeta.

 4. Svetislav Surina says:

  Ako se otvore arhivi neće biti dobro za Srbe.Tek tada će istina isplivati na površinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *