Папа Фрања ОБЈАВЉУЈЕ ДОKАЗЕ да је Степинац ЗЛОЧИНАЦ?!

Papa Franja OBJAVLJUJE DOKAZE da je Stepinac ZLOČINAC?!

11 marta 2019

Papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, odlučio je da otvori tajnu arhivu Vatikana o papi Piju XII, koji je na ovoj funkciji bio u vreme Drugog svetskog rata.

U toj arhivi, kako se pretpostavlja, nalaze se i dokazi o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u ustaškim zločincima.

Najava pape Franje, koji je rekao da će poverljivi spisi biti dostupni javnosti od 2. marta 2020.godine, ozbiljno je uplašila hrvatsku javnost. Kako prenose zagrebački mediji, tamošnji zvaničnici i kardinali strahuju da će se u arhivama naći i dokazi da je kardinal Alojzije Stepinac bio saučesnik u ustaškim zločinima.To bi moglo sprečiti inicijativu hrvatskih verskih poglavara da se Stepinac proglasi za sveca!

Ništa ne krijemo

Prema rečima pape Franje, arhive će biti otvorene već sledeće godine jer nema straha od njihovog sadržaja.

– Odlučio sam da otvorim arhivska dokumenta o Piju XII, papi iz perioda Drugog svetskog rata. Crkva se ne plaši istorije i zaposlenima u Tajnoj arhivi Vatikana kazao sam da će dokumenta iz Pijevog pontifikata od 1939. do 1958. godine postati dostupna naučnicima od 2. marta 2020. godine – poručio je papa Franja.

Istoričar Nemanja Starović, komentarišući ove navode, kaže da je uloga Katoličke crkve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata nama Srbima dobro poznata, ali da će sada sa njom konačno biti upoznata i svetska javnost.

– Na stotine katoličkih sveštenika i redovnika direktno su učestvovali u najmonstruoznijim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima, dok se Rimokatolička crkva stavila u funkciju genocidne politike ustaške vlasti. Delovanje Katoličke crkve u NDH, koja je uz kvinslišku vladu Slovačke predstavljala „najkatoličkiji“ režim Hitlerove Evrope, ostavilo je neizbrisiv žig sramote na obrazu Vatikana. Međutim, veliki značaj otvaranja arhiva leži u tome što će nam postati dostupni brojni dokumenti čiju dokaznu snagu neće moći da ospore hrvatske vlasti i zagrebački Kaptol – ističe Starović.

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da je odluka pape Franje dobrodošla, ali da očekivanja ne bi trebalo da budu prepreka.

– Države, pa tako i Vatikan svoje arhive, otvaraju postepeno i vrlo selektivno. Najverovatnije će u prvo vreme pristup imati samo odabrani istraživači – kaže Adamović.

Sa druge strane, o politici Vatikana za vreme pape Pija XII već su pisane studije i snimani brojni dokumentarni filmovi – podvlači on.

Dobra vest

Ivan Kostić, član Odbora za Srbe u regionu, naglašava da ovo može biti dobra vest.

– Daj Bože da Vatikan pristane da objektivno sagleda ulogu Katoličke crkve za vreme Drugog svetskog rata. Ipak, sumnjam da će biti potpuno tarnspatrentni jer bi isplivali brojni dokazi o vezama Katoličke crkve u Hrvatskoj sa vrhom NDH, što je i dovelo do Jasenovca i genocida nad Srbima, Jevrejima i romima – zaključuje Kostić.

(Srbija Danas)

KOMENTARI5 komentara

  • Ivana says:

   Ako hoćeš ekumenizam to moraš učiniti ako nećeš onda i dalje tvrdite i lažite o svecu a na dušu vam logori za malu dečicu u Hrvatskoj.

   • Za Srbiju says:

    Tako je. Nova prevara u cilju demonizacije sveta pod nazivom "ekumenizam."

 1. Robert Wronsky says:

  Da, hoce i proglasit ce popa Đujića svetim.

  • Ivana says:

   Đujić je mala beba za zločinca Stepinca, smišljeni progon, ubijanja i pokatoličavanja rušenja i paljenja pravoslavnih crkvi i sela širom Hrvatske, Bosne i Srema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *