Papa Franjo: Rat donosi rat, nasilje izaziva nasilje

Papa Franjo: Rat donosi rat, nasilje izaziva nasilje

2 septembra 2013

Papa FranjoVrhovni poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo poručio je danas putem „Tvitera“ da nikada više ne bi trebalo da bude rata i založio se za mir u svetu.

„Rat nikada više! „, napisao je papa na svom nalogu na popularnoj društvenoj mreži, a nešto kasnije je dodao: „Želimo miran svet, želimo da budemo muškarci i žene koji se zalažu za mir“.

Papa je juče osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ali je istovremeno pozvao na okončanje građanskog rata u toj zemlji dogovorom, a ne vojnom intervencijom.

Papa je ranije vernike svih religija pozvao da mu se 7. septembra pridruže u danu molitve i posta za mir u Siriji.

Umesto da razmatra tradicionalne teme koje se tiču religije, na nedeljnom obraćanju narodu na trgu Svetog Petra papa Franja je izabrao da čitav govor, ispunjen žaljenjem i strepnjom, posveti Siriji.

„Moje srce je ranjeno zbog onoga što se dešava u Siriji i ispunjeno strepnjom zbog dramatičnog razvoja situacije koji se nazire na horizontu“, rekao je papa Franja i ponovio da poziva sve strane uključene u građanski rat da polože oružje, „saslušaju glas svoje savesti i hrabro stupe na put pregovora“.

Pred desetinama hiljada ljudi okupljenih na trgu Sv. Petra, koje su aplauzom pozdravile njegov govor, poglavar Rimokatoličke crkve oštrim rečima izrazio je svoj užas zbog upotrebe hemijskog oružja.

„S krajnjom nepokolebljivošću, osuđujem upotrebu hemijskog oružja. Kažem vam da strašne slike poslednjih dana probadaju moj um i moje srce“, kazao je papa Franja povodom fotografija i TV snimaka žrtava hemijskog oružja u Siriji.

„Iznad onoga što mi činimo su Božji sud i sud istorije, od kojih niko ne može da utekne“, naglasio je papa i vidno povisivši ton dodao: „Rat donosi rat! Nasilje izaziva nasilje“!

Obraćanje pape Franje podsetilo je javnost na sličan emotivni govor pokojnog pape Jovana Pavla Drugog, koji je pre deset godina na sličan način pokušao da odgovori administraciju tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša da napadne Irak.

Zbog teške situacije vezane za Siriju, papa Franja odlučio je da pozove vernike svih zemalja da mu se sledeće subote uveče pridruže u molitvi za mir u toj zemlji, u ostalom delu Bliskog istoka i u celom svetu, gdje god da postoje sukobi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *