PAPA FRANJO: Treći svetski rat je uveliko u toku

PAPA FRANJO: Treći svetski rat je uveliko u toku

13 septembra 2014

Pope Francis presides over the Holy Mass for the Assumption of Mary from the papal summer residence in Castelgandolfo south of RomePoglavar Rimokatoličke crkve Franja je na vojnom groblju Redipulja na severu Italije, osudio sve ratove kao „ludilo”, javile su agencije.

Papa je na groblju, u okviru obeležavanja 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, odao poštu poginulima u svim ratovima.

Ceremoniji su prisustvovali zagrebački nadbiskup kardinal Josip Božanić, bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn, brojni biskupi iz Austrije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kao i hiljade vernika, uprkos lošem vremenu i kiši.

„Rat uništava. Rat sve izobliči, čak i bratske veze. Rat je ludilo, njegov plan razvoja je uništenje”, rekao je papa, kritikujući pokretanje oružanih konflikata zbog ekonomskih interesa industrije naoružanja i indiferentnost ljudi.

On je govorio i o tome da se danas „treći (svetski) rat” vodi „postepeno, kroz zločine, masakre, uništavanje” i da su i danas brojne žrtve „interesa, geopolitičkih strategija, pohlepe za novcem i moći”.

Na groblju Redipulja, jednom od najvećih na svetu, na severu Italije, sahranjeno je 100.000 poginulih u toku Prvog svetskog rata.

Na italijanskom frontu je između 1915. i 1917. u dolini reke Soče bilo 12 bitaka u kojima je poginulo oko 600.000 austrougarskih i italijanskih vojnika.

Papina poseta groblju Redipulja ima i ličnu dimenziju budući da je u italijanskoj ofanzivi protiv Austrougarske učestvovao i deda rimokatoličkog poglavara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nije valjda da osuđuje ratove!!??? Pa sve ratove započinje i priprema Vatikan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *