PAPA: Kako da deci koju odgajaju gejevi pričamo o Isusu?

PAPA: Kako da deci koju odgajaju gejevi pričamo o Isusu?

7 januara 2014

Pope Francis leads a mass at St Peter's basilicaPapa Franja je konstatovao da su deca koju odgajaju homoseksualni parovi “nov vaspitni izazov” pred crkvom. Papa je ovu temu pokrenuo još na zatvorenoj audijenciji u novembru kojoj su prisustvovali učesnici 82. skupštine Unije redovničkih poglavara.

Papa nije imao napisan govor, a na audijenciji su bila i neka njegova jezuitska sabraća, među njima i glavni urednik isusovačkog časopisa “Civilta cattolica”, koji je Papine reči zabeležio, pa zatražio dozvolu da budu objavljene.

Papa je, kako je preneo zagrebački “Jutarnji list”, uz ostalo rekao i kako se seća slučaja veoma tužne devojčice koja je napokon priznala učitelju da je razlog njene tuge to što je “ne voli mamina devojka“.

On je podsetio i da je veoma visok procenat školske dece kojima su roditelji razvedeni.

“Stanje s kojim se suočavamo sada nas stavlja pred nove izazove, koji su ponekad teško prihvatljivi. Kako govoriti o Isusu toj deci? Kako govoriti o Isusu naraštaju koji se menja?“, upitao se retorički papa, naglašavajući da su vaspitanje i obrazovanje takođe misija crkve i da je u tome ključ.

U pripremi za ovogodišnje vanredno zasedanje Biskupskog sinoda o porodici Vatikan je objavio upitnik u kome se traži odgovor i na pitanja koliko je u “pastoralnoj stvarnosti” vanbračnih zajednica, kakvi su problemi razvoda i ponovnog venčanja, odnosno istopolnih brakova i da li svešrtenici obraćaju pažnju na te pojave.

U upitniku se Vatikan takođe interesuje kako se tretiraju osobe u istopolnim brakovima i kako se pokazuje briga za decu koju one eventualno usvajaju?

To, naravno, ne znači da Crkva ili nekonvencionalan papa menjaju doktrinu o homoseksualnosti, a kamoli o istopolnom braku, jer je naglašavano da homoseksualnima pripadaju sva ljudska prava, ali da pravo na brak i dalje pripada samo heteroseksualnom paru muškarca i žene.

Homoseksualna orijentacija sama po sebi nije greh, nije čak ni bolest, smatra Katolička crkva u sada važećim dokumentima, ali ona je “objektivan nered” – kako je svojevremeno rekao kardinal Josef Racinger koji je služio kao papa Benedikt XVI.

(Jutarnji)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *