PAPA: Komunisti su preuzeli ideju od hrišćanstva

PAPA: Komunisti su preuzeli ideju od hrišćanstva

29 juna 2014

Pope Francis leads a mass at St Peter's basilicaPapa Franja, čije su kritike surovog kapitalizma neke naveli da ga okarakterišu kao marksistu, izjavio je danas da su komunisti ukrali glavnu ideju hrišćanstva – brigu za siromašne.

Poglavar Katoličke crkve je u današnjem intervjuu za italijanski list „Mesađero“, na pitanje novinara da prokomentariše navode u časopisu „Ekonomist“ da zvuči kao lenjinista kada kritikuje kapitalizam i poziva na radikalne ekonomske reforme, rekao: „Mogu samo da kažem da su komunisti ukrali našu glavnu ideju, odnosno brigu za siromašne“, preneo je Rojters.

„Borba protiv siromaštva čini centralni deo našeg učenja“, istakao je papa, citirajući delove Biblije koji govore o potrebi pomaganja siromašnima i bolesnima.

„Komunisti tvrde da je to sve komunizam. Jeste, ali 20 vekova kasnije. Tako da možemo da im kažemo: Znači vi ste zapravo hrišćani“, rekao je papa smejući se.

Od svog izbora na čelo Katoličke crkve, papa je često kritikovao globalni ekonomski sistem, optužujući ga da je neosetljiv prema potrebama siromašnih i da ne čini dovoljno da bogatstvo bude podeljeno sa onima kojima je najpotrebnije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *