Папа надиграо и Србе и Хрвате

Papa nadigrao i Srbe i Hrvate

17 jula 2017

Kakvi su rezultati rada komisije o Stepincu? Nikakvi. Verovatno je to i bio cilj katoličkog Pape Franciska po onoj „kad ne želiš da se nešto reši ti formiraj komisiju“. Malo je verovatno da će sadašnji papa Francisko kanonizovati Alojzija Stepinca u rimokatoličkog svetitelja.

To što Hrvatima treba nacionalni svetac da bi utvrdili svoj nacionalni identitet, papu Franciska ni najmanje ne pogađa.

Treba imati u vidu da je papin kriterijum za kanonizaciju rimokatoličkih svetitelja sasvim različit od Bozanićevih,  Puljićevih i drugih hrvatskih biskupa. Za današnjeg papu Franju primer hrišćanske svetosti je kardinal Klemens fon Galen, koji je tokom Hitlerove vlasti oštro kritikovao nacionalsocijalizam kao novo neopagansko društvo, koji se otvoreno protivio eutanaziji invalida i ubijanju Jevreja i drugih za Treći rajh nepodobnih naroda, čiji je život zaista bio u opasnosti zbog njegove odanosti jevanđelskim načelima, za razliku od Stepinca koji je otvoreno podržao jedan nacistički režim i bio duboko umešan u njegov sistem koji je bio monstrouzno zločinački.

Papa je svestan da prevelik nacionalizam u hrvatskom delu rimokatoličke crkve može napraviti ozbiljne probleme ne samo u regionu nego pre svega u samoj katoličkoj crkvi, sem toga za papu je osnovni uslov koji postavlja za kanonizaciju Stepinca ekumenski, odnosno da on može biti prihvatljiv kao primer pobožnosti i za druge hrišćane. Sem toga Stepinac nije prihvatljiv ni za većinu samih rimokatolika koji žele da se distanciraju od fašizma i nacizma.

Stoga Mešovita komisija, kao presedan, pored  ekumenskog značaja, je imala pre svega svrhu da obuzda hrvatski nacionalizam kroz „kompromis“ rada komisije. Papi Franji zapravo ide na ruku insistiranje SPC da se obustavi kanonizacija Stepinca. Prosto rečeno, papa je iskoristio negodovanje SPC da bi sredio prilike u svojoj crkvi i pri tome dobiti poen u ekumenskom smislu mogućeg dialoga sa pravoslavnima. No kao posledica je rezultat koji ne ide na ruku ni Hrvatima jer se koči „proces kanonizacije“ Stepinca a ni na ruku Srbima i SPC jer se nije uspela „srušiti“ skandalozna kanonizacija.

Vidovdan

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Ovaj „Vidovdan“ se toliko nalupetao, da ga je normalno bilo sramota i da se potpiše. Tako je to kada radiš po narudžbi.

 2. arso says:

  Mora zver da pokaze trag, ove godine se navrsava 500 godina od Luterove reformacije i u oktobru ili novembru ce biti obelezena ta godisnjica i ujedno i "pobeda" katolika, jer fakticki protestanti su prakticno priznali papu, a sada ce to uciniti i formalno. Srbi sa jezuitskim patrijahom Irinejom isto ce uciniti, ali tako mora da bude pred konacni progon hriscana koji to ne prihvataju. Istorija ce da se ponovi, kao nebrojeno puta do sada. Stim sto svi koji veruju u Bozje obecanje iz Svetog pisma, znaju da je to ujedno i kraj exumenizma i satanizma na ovoj planeti.

 3. Bunjevac says:

  Hrvatima ne treba sveti Stepinac da bi potvrdili svoj identitet jer već imaju 3 sveca,Stepinac bi bio četvrti.Nego Stepinac naprosto treba da bude svet - jer je živio kao svet.

  • Kosovac says:

   @ Bunjevac,…. Ti nisi Hrvat, ti si Bunjevac. Mogu Hrvati da imaju i 10 svetaca, nije jasno zašto je to tebi toliko važno pa želiš da nama preneseš to svoje iskustvo. Možda si bio Srbin bundžija, sklon da dižeš bune, pa te niko ne posrbljuje. Ako hoćeš da budeš baš Hrvat, onda burazeru moraš tako i da se deklarišeš.

  • Kosovac says:

   @ Bunjevac,…. Bunjevci su priznati ovde u Srbiji, njima je Srbija otadžbina, pa se čak i u popisu stanovništva evidentiraju, a ti mali hrvatski lopove hteo bi i njih da prisvojiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *