PAPA ODLUTAO: Šef Vatikana za Pravoslavnu crkvu kazao da je „bolesna“

PAPA ODLUTAO: Šef Vatikana za Pravoslavnu crkvu kazao da je „bolesna“

11 novembra 2014

XU*6131653Uoči svoje posete Fanaru (četvrt u Istanbulu, gde se nalazi Carigradska patrijaršija), šef Vatikana je uputio drsku izjavu na adresu Pravoslavne Crkve. Prema mišljenju glavnog jeretika Pravoslavna Crkva je … „bolesna“ [1]!

Mitropolit Grčke Crkve, kog su obavestili o papinoj izjavi, žalosno je odmahnu glavom i rekao: „stvar je bez presedana, papa Francisko šalje svoju poruku, a krajem novembra će posetiti, prema njegovom mišljenju, zahvaćenu bolešću Pravoslavnu Konstantinopoljsku Crkvu i u tom slučaju, cilj produžetka programa njegovih prethodnika je da pokaže svoju zabrinutost za njeno lečenje … „?

Njen tretman, u skaldu sa papinim mišljenjem, je priznanje njegovog primata, uz odgovarajuće analogično priznavanje sličnog prvenstva Carigradske Patrijaršije u Pravoslavnoj Crkvi.

Poruku Fanaru papa je odaslao 5. novembra za vreme generalne-audijencije-katiheze (pastirska propoved prim. aut.) u sredu, koju je održao na Trgu Svetog Petra u prisustvu hiljadu njegovih vernika. Između ostalog rekao je sledeće:

„Crkva je nezdrava, kad vernici, sveštenstvo i đakoni nemaju jedinstvo sa svojim episkopom. Crkva, koja nije povezana sa Episkopom (biskupom), je jedna morbidna Crkva. (Ovo treba podvući – autor). Isus je želeo takvo jedinstvo svih vernika sa Episkopom. To isto važi i za sveštenika i đakona. Svako treba da ima svest da je Episkop postavljen kao vidljiva veza svakoga sa Crkvom, a Crkva sa Apostolima i sa drugim opštinama, koje su takođe povezane sa Episkopima i sa papom u Jednu, Jedinstvenu Crkvu, koja je naša jerarhijska Sveta Majka Crkva“.

Treba napomenuti da u skladu sa papinim stavovima, izraz „jerarhijska“ ima sledeće značenje: vernici i niže sveštenstvo je u vezi sa episkopima, a oni sa papom.

Sasvim prirodno postavlja se pitanje, zašto je papina izjava došla samo nekoliko dana pre njegove posete Fanaru? A pošto se u Vatikanu ništa tek tako ne radi, uticajni komentatori su ovu činjenicu prokomentarisali, da jezuita papa pravoslanim venicima i Fanaru šalje neku jasnu poruku. To znači da bez obzira na otvorenu komunikaciju i „perspektivni“ profil, koji je utisnut u vezi pitanja koja se odnose na kanonske probleme u međunarodnim medijima, papa i dalje ostaje ozbiljnim likom „papista“ u oblasti eklisiologije. Moderni „progresivni“ papa u specifičnim pitanjima o Crkvi i Prvenstva se ne razlikuje od svog izuzetno konzervativnog prethodnika Benedikta. Izjava da je „samo“ njegova Crkva „zdrava“, podrazumeva da je Pravoslavna Crkva „bolesna“. I to je nastavak proklamacije „Dominus Jesus“ od 2000 godine i njoj identična. Ta je prokalmacija inspirisana od tadašnjeg kardinala Jozefa Racingera, predsednika Komisije za Doktrinu Vere, koji je kasnije postao papa Benedikt. Takođe je identična sa papskom poslanicom „Da budu svi jedno“ pape Jovana Pavla Drugog iz 1995. godine, koja je takođe napisana pod uticajem kardinala Racingera. Ali ona odgovara i definiciji Drugog vatikanskog sabora, prema kojoj „Crkva Hristova postoji u katoličkoj crkvi, kojom upravlja naslednik Petra u zajedništvu sa episkopima“.

Postoji i jedna razlika. Moderni papa ide, „potkovan“ najkonzervativnijim načinom, zahvaljujući odluci Drugog Vatikanskog sabora. Na njemu je govoreno o „inferiornosti“ Pravoslavne Crkve, kao i sadašnji papa što govori o njenoj „bolesti“ … I naravno, izjava pape Franciska odlaže svaku mogućnost približavanja obeju Crkava, uprkos težnjama novih „Visariona“ [2] .
____________________________________________

[1]. (papa će posetiti Tursku od 28. do 30. novembra) http://www.mitropolija.com/papa-francisko-ce-posjetiti-patrijarha-konstantinopoljskog-vartolomeja/

[2]. Nikejski Mitropolit Visarion, jedan od educiranijih episkopa Konstantinopoljske Crkve 14. veka, učesnik Feraro-Florentinskog sabora (1337-1338). U početku je nastupao kao apologeta Pravoslavlja, ali u saborskoj završnoj fazi je prešao na stranu Rimske „Crkve“ i potpisao zloglasni-izdajnički dokument „O ujedinjenju Crkava“, tj uniju. Na kraju je izdao Pravoslavlje, prešao pod omofor rimskog pape Evgenija i postao kardinal.

(Slaviša Lekić / Vaseljenska TV)

KOMENTARI15 komentara

 1. Mare says:

  Ma jedi pite majmuncino

 2. Zapadnjak says:

  Slobodno se može reči da ovo prevazilazi pre svega lični papin moral.Ali to i nije toliko bitno,papa je isto kao i svako biće koje hoda po zemlji,na dve noge,homosapiens,znači nije ni pile ni majmzn ni ništa takvoga,jednostavno je čovek,ali sa puno više moći u rukama od nas običnih smrtnika,a samim tim i sa strahovito velikom odgovornošću,kazati za drugu crkvu da je bolesna,ne samo da je uvreda,nego je jako bolesno,da se poslužim njegovim izrazom.Ako se ima u vidu da njegova crkva nije samo bolesna(napastvovanje dece,gomilanje ogromnog bogatstva,pomaganje u zločinima,sakrivanje i pomaganje zločincima)nego je strahovito zastranila u greh,razvrat i licemerje neviđenih razmera.Ako je to samo puko izvršavanje nećijih naređenja ili sugestija,a mislim da nije,onda je još i gore,jer papu i njegovu crkvu stavlja u položaj bezboštva i duhovne anarhije,dali papa veruje da će mu Bog suditi za njegova (ne)dela,ako veruje u to,e pa ne može si onda dozvoliti taj "luksuz"pa za drugu crkvu reći da je.....bolesna.

 3. Robert Lucas says:

  Pičke katoličke. Smradovi. Ništa oni sa Bogom nemaju zajedničko. Fuj

 4. myxy says:

  Pravoslavna crkva nije bolesna.Klice bolesti se stalno ubacuju u tkivo pravoslavlja. Ono sto oboli ono otpada i postaje otpad,djubre,smrad, jad i cemer. Tako ono sto ostane opet bude zdavo i cisto i milome Bogu pristupacno.

 5. Radomir S. says:

  Ko je bolestan a ko nije svaki normalan čovjek će presuditi čitajući mnogobrojnečlanke o Katoličkom sveštenstvu i pokušaju da prikriju PEDOFILIJU ! Jednostavno, Vatikan je među prvim kao pokrovitelj novog svjetskog poretka i među uticajnijim protivnicima Pravoslavlja uopšte!Pošto im se svi mogući pritisci da uzmu pod svoju ŠAPU Rusku crkvu i ostale Pravoslavne -odavno izjalovili,sad kreću u kampanju sa omalovažavanjem,Vjernik je vjernik ma kojoj konfesiji pripadao i lično pravo svakog vjernika je kojem Bogu će da se moli,i kojoj Bogomolji,Pravoslavci su uvijek bili tradicionalisti i ne postoji taj koji će ubjediti Preavoslavca da svoj Božić počne slaviti 15-tog umjesto 7. Januara, a da ne pričam o slavama!!! Pravoslavni sveštenici žive u duhu porodice i vjere koju promoviš-predstavljaju u to je za Papu i Vatikan osnovni problem jer Vatikan podrzava i pedofiliju i Gej brakove i mnogo toga sto nije u duhu Pravoslavlja -niti će biti!Neću ga olajavati al samo poruka- sredite u svojim redovima pedofile i vase svestenike koji se ponasaju kao Tajkuni, a Pravoslavlje ostavite nama -koji ga poštujemo. sve u svemu dobra ograda-dobar komšija !

 6. Radomir S. says:

  Greškom sam upisao u gornjem članku 15 umjesto 25-ti (vezano za Božić )

 7. Branislav Pajić Anya says:

  Pitanje je Papi:Ako ste zdravi, što ne budete zdravi i u delima i rečima i mislima svojim? Što ne sredite prvo kuću i dvorište svoje, nego se perete i 'spašavate' kuđenjem i nametanjem dela Bratstva Hristovog-Kristovog? To Vam je zadatak ili nećete proći braćo katolici. JA NEDAM!

 8. Dušan says:

  slušaj ZAPADNJAČE PAPA JE PROLUPO A KAKO SE U NAŠEM NARODU KAŽE " NIJE BABI MILO "ZAR POSLE SVEGA ŠTO SU NJEGOVE SLUGE URADILE ON DRŽI NEKU I NEKOM PRIDIKU ,TO JE SAMO NJEGOVOJ VERI UOBIČAJENO A VALJDA ČITAMO I ZNAQMO ŠTA SE RADI U KATOLIČKIM CRKVAMA A SPOMENUĆU JOŠ JEDNU "POVIKA NA VUKA A LISICA MESO JEDE .TO ISTO SE DEŠAVA I SA ŠIPTARIMA VOLEO BIH DA ZNA NAŠA JAVNOST KAKO SE ZOVU I KAKO PREZIVAJU SRBI U ALBANIJI????? ADA LI SE U SRBIJI NJIHOVA IMENA MENJAJU, OVO NIJE NIKAKVA TAJNA VOLEO BIH DA MALO POSVETITE PAŽNJU NA NAŠE LJUDE KAKO ŽIVE U AJBANIJI,TEŠKO NJIMA !!!!!!!!

 9. Aki says:

  Odakle ste ovo iylupetali? Nisamljubitelj Vatikana lai ovo ste masno slagali - nigde nije nazvao pravoslavnu crkvu "boelsnoM" ili bilo šta slučno - ali uradio je suprotno. Celokupnu Hrišćansku crkvu nazvao je bolesnom zbog podela i nejedinstva. Nmojte da lažete.

 10. drakul milomir says:

  NE TREBAJU NAM KATOLIČKI PEDERI .

 11. Slavoljub says:

  Ako su zdravi samo oni koji su u jerarhijskom jedinstvu sa papom, to znači da oni koji sa njim nisu u jedinstvu, su bolesni. To je rekao.Pravoslavni su u jedinstvu sa svojim patrijarsima i svi zajedno sa Hristosom. Tako pravoslavni vernici grade Crkvu Hristovu, ne ugrožavajući druge da do Hrista dođu. Rimokatolička crkva druge teroriše.

 12. Vlatko says:

  Alaj ćemo se svi iznenaditi kad stanemo pred lice Njegovo, a pape, vladike, biskupi i episkopi posebno.

 13. Mika says:

  Potražite knjigu "Nulta Godina" ako možete da je pronadjete, od, Mima Karaš i sve će vam biti jasno u vezi naslovnog teksta.

 14. Milos says:

  Papa nije mnogo pogrešio. Pričao je o tome da li je crkva bolesna a ne da li je ispravna. Pravoslavna crkva jeste dogmatski ispravna, a bolest je stanje i sadašnje stanje u pravoslavnoj crkvi je teško. To kažu sami pravoslavni vernici. Katolici s druge strane imaju falinke i mane u dogmama, ali zato im je organizacija na prilično zdravom nivou.

 15. Dusko Kovacevic says:

  Neko ko je na celu sekte koja se odvojila od hriscanske jedinstvene zajednice daje izjave iz kojih se vidi upravo ono sto sam rekao na pocetku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *