ПАПА О’ЛАДИО ХРВАТЕ! Одбија да Степинца прогласи за свеца!

ПАПА О’ЛАДИО ХРВАТЕ! Одбија да Степинца прогласи за свеца!

7 фебруара 2020

И у другом сусрету папе Фрање и Андреја Пленковића у Ватикану, хрватски премијер није добио одговор када ће и хоће ли уопште кардинал Алојзије Степинац бити проглашен светим.

– Порука коју имамо је порука стрпљења. Позиција владе конкретно у овом случају, а могу рећи и целог хрватског народа је да су наша очекивања и жеље познати, ту се ништа не мења. Оно што очекујемо је да се цела та процедура како треба доврши у оквиру Kатоличке цркве – рекао је Пленковић након аудијенције која је трајала 22 минута и на којој се и канонизација Степинца нашла на дневном реду.Очигледно је да се папа ни овога пута није изјаснио хоће ли за његовог понтификата уопште више бити разматран „случај Степинац“. Пленковић је о томе говорио и са државним секретаром Свете столице кардиналом Пјетром Паролином, који је могао само да му пренесе да коначну одлуку може једино дати сам папа.

Папин став, када је реч о Степинцу је сасвим јасан и он је о томе говорио веома отворено и прошле године, након што је посетио Северну Македонију и Бугарску. Тада је рекао да је дошло до неразјашњених тачака које се тичу историје и да је замолио патријарха Иринеја за помоћ. Папа је казао и да је Иринеј „велики патријарх“, који му је помогао и заједнички је након тога основана мешовита комисија којој је био једини циљ да се дође до истине.

– Чему служи једна изјава о светости, ако није јасна истина. Не смемо погрешити, ја се истине не бојим – рекао је тада папа и послао јасну поруку да неће на брзину доносити одлуку.

Од тада до данас ништа се није изменило, а све је то Пленковић знао и за време првог званичног боравка у Ватикану пре више од две године. Тада је додуше хрватски премијер, пре свега због домаће јавности, био оптимистичнији и тврдио је да цео поступак иде „у добром смеру“, а сада је позвао на стрпљење, јер се између та два сусрета папе и Пленковића ништа битније није помакло у канонизацији Алојзија Степинца.

Црква и даље проучава многе документе који јој стоје на располагању, поготово оне који се тичу активности загребачког надбискупа 1941. године, када су усташе дошле на власт. Истовремено, папа не жели да погреши јер би то довело до несагледивих последица и на релацији Kатоличке и Православне цркве, а циљ папе је да у догледно време, ако се створе услови, дође до нових позитивних помака у животу двеју цркава.

Засигурно је жеља Ватикана да дође и до историјских путовања папе Фрање прво у Београд, а након тога и у Москву. Тако канонизација Степинца није приоритет ни за Ватикан, ни за папу, а самом Пленковићу ова посета Светој столици може дати ветар у леђа за предстојеће изборе у ХДЗ-у.

Екуменски дијалог

Једна од тема разговора папе и хрватског премијера, чија земља тренутно председава Европској унији, била је и екуменски и међурелигијски дијалог. Пленковић је папу и државног секретара упознао и са припремама за загребачки самит који треба да се одржи у мају, а на којем би централна тема било проширење ЕУ.

Ништа не препушта случају

Решеност да расветли личност и дело контроверзног хрватског кардинала из времена НДХ папа је показао иницијативом за формирање мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције. Ово тело, састављено од српских и хрватских великодстојника и историчара, одржало је 2016. и 2017. године шест сесија разговора, током којих су анализирани сви аспекти Степинчеве спорне биографије. Српска страна изнела је на овим састанцима све расположиве доказе који указују на одговорност хрватског кардинала за геноцид који је у НДХ почињен током рата над Србима, Јеврејима и Ромима.

KOMENTARI2 коментара

  1. KRO-at strašnomlat says:

    Pa ne vidi se da im je taj stepinac donep sreću, pre bedu, afričku nezaposlenost, masovno izumiranje i emigraciju.

  2. Nikoletina says:

    22 minute...pa ni kavu nije stigao srknuti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u