Папа оштро критиковао запад: „ДОВЕЛИ СТЕ ДО ПОЈАВЕ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ“

Papa oštro kritikovao zapad: „DOVELI STE DO POJAVE ISLAMSKE DRŽAVE“

24 oktobra 2023

PAPA Franja smatra da je opasno i nerazumno uvoditi demokratiju u neke zemlje, jer to vodi u anarhiju i ratove. U knjizi-intervjuu, koji je objavljen u utorak na italijanskom jeziku, pod naslovom „Niste sami. Izazovi, odgovori, nade“, papa takve pokušaje naziva „neuspesima Zapada“ koji su doveli do pojave terorističke organizacije „Islamska Država”.

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti razvijenijih zemalja za haos u državama iz kojih dolaze izbeglice, papa Franja je pomenuo posledice kolonizacije i „prisvajanja prirodnih resursa“.– Neuspeh Zapada je i pokušaj da se u neke zemlje sa kulturom uvede sopstveni model demokratije. Setimo se Libije kojom može da upravlja jedan čovek, jak kao Gadafi. Jedan Libijac mi je rekao da su nekada imali samo Gadafija, a sada imaju 53 takva (vladara) – citiraju novine La Stampa odlomke iz knjige.

Papa Franja se prisetio i rata u Persijskom zalivu.

– Sadam Husein definitivno nije bio anđeo, naprotiv, ali pod njim je Irak bio stabilna zemlja – istakao je papa.

On je objasnio da ne pokušava da zaštiti ni Gadafija ni Huseina.

– Ali do čega je rat doveo? Do organizovane anarhije i novog rata. Stoga smatram da ne treba da izvozimo našu demokratiju u druge zemlje, već da pomažemo proces demokratskog sazrevanja društva, uzimajući u obzir njegove karakteristike – nastavlja on.

On smatra da je nepotrebno nametati demokratiju narodima koji „nisu u stanju da je prihvate“.

– Postoje zemlje sa monarhijskim sistemima koje možda nikada neće prihvatiti demokratiju – rekao je Franja.

– Ne znam ništa o međunarodnoj politici, ali mislim da su neuspešne odluke Zapada dovele do pojave Islamske države – zaključio je Papa, napominjući da je islam po svojoj prirodi „miroljubiva religija“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Ne mogu čitati šta ovaj vatikaner prica jer ne želim na LAŽI da trosim svoje vreme i živce; znam da papak katolički tobože kritikuje kolektivni Zapad SAMO u sferi u kojoj su zabrljali u kreiranju njihove zajedničke agende, znaci to je samo "rekli smo vam sa to nje pamwtno a vi niste dlusali, trebalo je ovako". Prava kritika vatikanera biće kad prestanu da sprovode zapadnu agendu robovlasnistva,mamonizma, pokoravanja, uopste srednjevjekovnog mentaliteta. Do tada ja im ne verujrm apsolutno NISTA i smatram ih za jednake zlocince kao i kolektivni fašistički Zapad, jehovce/cifute i islamofasiste, sve je to srednji vek, divljaci.

 2. Vujadin says:

  "Islamska država" je proizvod terorističke organizacije "Vatikan".

  • Milutin says:

   Teroristička organizacija nije isto što i državni teror ili u slučaju Vatikana organizacija za sprovođenje terora. Svi teroristički pokreti su jedini mogući agresivni odgovor zemalja nad kojima se sprovodi teror. Državni teror kolonizatora. Postoje primeri vojnog otpora naroda protiv kolonizatora, kao što je slučaj sa Vjetnamom koji je vodio decenijske borbe protiv okupatora (Francuske, Britanije i na kraju Amerike.) Ili retkog oblika miroljubivog načina borbe poput Indije. Ali u najvećem broju slučajeva terorističkim pojedinačnim akcijama u zemljama koje sprovode teror nad njihovim narodom pokušava se pokazati ne njihova moć već bol koji trpe njihovi narodi.

 3. persida says:

  Papa je lazov i gnjida, pa samim tim je i ono sto kaze na tom nivou.

 4. Gagi says:

  Vrlo perfidno i pokvareno. Oduvek se znalo (vekovima) da su papci dirigenti zapadne hemisfere, da su kroz celu istoriju vedrili i oblacili svom i tudjim narodima. Ocigledno je da se posle toliko vekova danas javljaju ogromni problemi u toj mafijaskoj organizaciji. Sada bi malo da se "operu" i duhovno "umiju", da se distanciraju od svojih zlocina. Vrlo interesantno, toliko umno istorijsko nasledje a nisu u stanju da shvate vrlo prostu stvar. Tako papak kaze: "Stoga smatram da ne treba da izvozimo našu demokratiju u druge zemlje, već da pomažemo proces demokratskog sazrevanja društva, uzimajući u obzir njegove karakteristike – nastavlja on". Mozda ce nekada i uspeti da shvate, njihova demokratska "pomoc" se "prihvata" uz asistenciju tenkova i bombardera. TAKVA njihova "pomoc" nikome nije potrebna kao ni njihov primitivni pljackaski nacin zivota. Nego, mnogo ste hteli i zapoceli, pobesneli ste i poludeli, ceo svet ste okrenuli protiv sebe pa je sada kuku-lele.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *