Papa osudio profitere u Katoličkoj crkvi

Papa osudio profitere u Katoličkoj crkvi

5 maja 2014

Pope Francis leads a mass at St Peter's basilicaPapa Franja osudio je danas „profitere“ i „laktaše“ koji koriste Katoličku crkvu da bi se obogatili, u trenutku kada on otpočinje reforme u Vatikanu kako bi se unapredila transparentnost i učinilo više u pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija.

„U Crkvi ima laktaša. Ima ih puno!“, rekao je papa tokom propovedi na jutarnjoj misi koju je održao u vatikanskoj rezidenciji, u kojoj živi otkako je izabran za vrhovnog poglavara Katoličke crkve prošle godine, prenosi AFP.

Ljudi koji slede Isusa zbog novca pokušavaju da izvuku korist iz parohije, biskupije, hrišćanske zajednice, bolnice, škole…, rekao je on.

„Poznajemo mnogo dobrih katolika, uzornih hrišćana… A onda otkrijemo da se oni bave nekim priličnom mutnim poslovima. To su pravi profiteri i zgrnuli su puno novca!“, rekao je papa.

Prema njegovim rečima, oni se predstavljaju kao dobročinitelji, ali im je stalo do novca i to ne uvek „čistog“.

Papa Franja, koji je rekao da želi „siromašnu Crkvu za siromašne“, pokrenuo je temeljne reforme u vatikanskoj birokratiji koja je umešana u niz skandala, kao i u Vatikanskoj banci.

Dva bivša direktora Vatikanske banke suočavaju se sa sudskim procesom u Italiji zbog pranja novca, a jedan bivši vatikanski računovođa se brani na odvojenom suđenju na osnovu optužbi da je nezakonito prokrijumčario novac iz banke, podseća francuska agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *