ПАПА позвао на давање благослова ГЕЈ ПАРОВИМА!

PAPA pozvao na davanje blagoslova GEJ PAROVIMA!

4 oktobra 2023

Papa Franja je izrazio otvorenost za katoličke blagoslove za istopolne parove, pod uslovom da se ne mešaju sa ceremonijama braka za muškarce i žene, u onome što bi mogao biti prelomni trenutak za katoličku crkvu.

Franja je takođe sugerisao da bi pitanje zaređenja žena za sveštenstvo, koje je papa Jovan Pavle II kontroverzno zabranio 1994. godine, moglo biti otvoreno za dalje proučavanje.„Pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razaznati da li postoje oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvatanje braka“, napisao je Franja u pismu od 25. septembra i koje je Vatikan objavio 2. oktobra .

Papine reči dolaze kao odgovor na pet penzionisanih konzervativnih katoličkih kardinala koji su pisali papi, izražavajući zabrinutost zbog brojnih hitnih pitanja o kojima se očekuje da će se raspravljati na velikom sastanku u Vatikanu ovog meseca, poznatom kao Biskupski sinod.

Papin odgovor na osam stranica nekim od njegovih najglasnijih kritičara ponuđen je kao odgovor na njihova pitanja — formalno poznata kao dubia — u vezi sa gej blagoslovima, svešteničkim rukopoloženjem žena, sinodalnošću, božanskim otkrivenjem i prirodom oproštaja. Kardinali, očigledno frustrirani papinim odgovorom, objavili su svoja prvobitna pitanja ranije u toku dana 2. oktobra.

Dok je Franjo ponudio snažnu odbranu dugogodišnjeg učenja crkve da je brak između jednog muškarca i jedne žene i da mora biti otvoren za decu, on je takođe rekao da je važno da crkva ne „izgubi pastirsko milosrđe, koje mora biti deo sve naše odluke i stavove“.

Odbrana onoga što crkva uči da je objektivna istina, nastavio je, ne znači da crkvene vođe „postaju sudije koje samo poriču, odbacuju, isključuju“.

Papa je tada ukazao da je razlučivanje neophodno kada istopolni parovi traže blagoslov, i rekao da svaki blagoslov mora da izbegne bilo kakvo pogrešno razumevanje onoga što crkva uči o prirodi braka.

„Kada tražite blagoslov, izražavate molbu za pomoć od Boga, molitvu da možemo da živimo bolje, poverenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje“, napisao je on.Čini se da je najnovije papino pismo nagli i namerni pomak od dekreta iz marta 2021. koji je izdala doktrinarna kancelarija Vatikana — uz papino odobrenje — kojim se izričito zabranjuje sveštenicima da blagosiljaju istopolne zajednice, uz opravdanje da Bog „ne može blagosloviti greh“.

U to vreme, objašnjenje od dve stranice je objavljeno na sedam jezika u kome se navodi da katoličko učenje smatra da je brak između muškarca i žene – sa ciljem stvaranja novog života – i da pošto gej zajednice ne mogu postići taj cilj bez medicinske intervencije, nemoguće je ponuditi blagoslov za istopolne parove.

Po pitanju rukopoloženja žena, Franja je priznao izjavu Jovana Pavla iz 1994. u apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis da crkva nema „nema ovlašćenja“ da zaređuje žene za sveštenike, kao i izjavu Jovana Pavla da učenje moraju „definitivno držati“ svi katolici.

Ali Franjo je takođe rekao da ne postoji „jasna i autoritativna doktrina… o tačnoj prirodi ’definitivne deklaracije’“. ”

„To nije dogmatska definicija, a ipak je moraju prihvatiti svi“, rezimirao je papa. „Niko to ne može javno da protivreči, a ipak može da bude predmet proučavanja, kao u slučaju valjanosti rukopoloženja u anglikanskoj zajednici.“

NultaTačka/Ncronline

KOMENTARI9 komentara

 1. da da says:

  Raspala ustašija zvana vatikan,firma za pare i LGBT bolesne umove,koljači dece u kolevkama i majstori devijacije,dok im raspala ustašija aplaudira iz sve snage,malo podseća na vučićeve jugoslovene hrvatske pripadnosti što vladaju Srbijom.

 2. E.Lirsch says:

  Satana i njegov sluga VELIKI DEMON Vatikanski. Zajahali pa ne puscaju nikako. Jos samo ovi nasi pokatoliceni akrepi ad se ujedine sa "sestrinskom crkvom" pa u "svetlu buducnost"... Onu pederasku. Gospode ne parsatj znaju sat rade.

 3. Milutin says:

  Samo treba sagledati koliko je bilo skandala u katoličkim crkvama sa pedofilijom odnosno silovanjem dečkića. A tek onih ispod vrha ledenog brega pa da bude jasno zašto se traži da homoseksualne veze dobiju blagoslov. Ako bi Papa stvarno pročitao Bibliju shvatio bi da homoseksualne veze vode ka sterilizaciji čovečanstva.

 4. persida says:

  Sta i ocekivati od vrhovnog poslusnika Vladara iz senke. On je djubre nad djubradima, zato i ima moc.

  • Gagi says:

   persida... Da li je on poslusnik ili su drugi njegovi poslusnici. Nemojmo zaboraviti da je sve promenljivo a da ta kompanija neprekidno deluje i posluje dvadeset vekova. Koliko je tih papaka iz te kompanije ranijih vekova upravljalo drzavama. Danas je kao, neki drugi politicki zivotni sistem u drzavama a oni sa tim nemaju nista. Svedoci smo, svi predsednici drzava idu kod papka na rukoljub i njegovu milost. Ta kompanija vekovima opstaje na zlu, oni su vladari, pretezno iz senke. Svoju vekovnu dugovecnost zasnivaju na prinosenju zrtava i prolivanju tudje krvi, to su uostalom radili i sopstvenom narodu. Mala ispravka, oni nemaju "svoj" narod, svi su za tu kompaniju isti. Za njih je svaka zrtvovana ljudska dusa nova dopuna njihove energije za opstanak. Vidimo li sta danas rade u Ukrajini i sta su sve radili u proslosti, vecito su ubijali i pili tudju krv zbog svog vampirskog opstanka.

 5. VRSK says:

  Ludilo mozga!

 6. Kulak says:

  Neka je šta više pederluka među katolicima. Neka im.

 7. Gagi says:

  Nismo ni mi daleko od te filozofije. Danas u "NASIM" manastirima i bogomoljama moramo da placamo "NASU" veru. Naivno sam verovao da ce "NASA" crkva ostati narodna i uspeti da se odupre ovim izvitoperenim materijalnim vrednostima. Da ce nas "DUH" pobediti okupaciju i dolazak zlatnog teleta. Tu bitku smo izgubili sa ovim demokratskim duhovnicima koji se mole i klanjaju Mercedesu, Bmw-u i ostalim slatkim i udobnim zapadnim dostignucima. Duhovniku Patrijarhu Pavlu nista od toga nije bilo potrebno. ON je bio DUHOVNIK a ne materijalno tele.

 8. Duca says:

  Rara je Car, a carevina mu je zemlja pederija, sad će i "vaseljenski patrijah" njegovim stopama, oni se i tako takmiče ko je veći poltron.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *