ПАПА стиже у Јасеновац!?

PAPA stiže u Jasenovac!?

9 septembra 2016

04-papa-jasenovac_620x0

Poglavar Rimokatoličke crkve mogao bi pre Srbije da poseti i Hrvatsku, gde bi odao poštu žrtvama logora smrti Jasenovac. Papa Franja time bi uvažio tihi zahtev Srpske pravoslavne crkve i ispunio važan preduslov za dolazak u Beograd.

Kako za “Novosti” objašnjavaju sagovornici bliski Srpskoj patrijaršiji i Vatikanu, Franjina poseta Hrvatskoj zavisi i od ishoda dijaloga mešovite komisije koja raspravlja o istorijskoj ulozi kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca. Papin dolazak u Zagreb mogao bi da se tumači kao signal da će pitanje Stepinčeve kanonizacije biti završeno u skladu sa voljom ogromne većine hrvatskog naroda.

U prilog ovom scenariju mnogi u SPC navode i predstojeću posetu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji sa papom neguje izuzetno bliske odnose. Dolazak poglavara Carigradske patrijaršije u Jasenovac uzima se kao siguran znak da je stradanje srpskog naroda u NDH dobilo univerzalno priznanje i da bi i Franja vrlo brzo mogao da oda počast stradalima u zloglasnom logoru.

– Dolazak patrijarha Vartolomeja u Jasenovac istorijski je događaj za našu Crkvu – navode u SPC. – Veoma je značajan dolazak i Efraima Zurofa iz izraelskog “Simon Vizental centra”. Oni će, bez sumnje, poslati snažnu poruku o žrtvama ustaškog režima koja će neutralisati pokušaje njegove relativizacije.

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično saznaje, mogao bi uskoro da dođe u Srbiju, ali tek pošto sa zvaničnim Beogradom budu dogovoreni svi detalji posete. Papa Franja ima formalni poziv predsednika Tomislava Nikolića, ipak, tek u budućim razgovorima biće dogovoren program i mesto posete. Zasada je poznato samo da Beograda nema u planu papinih aktivnosti za 2016. godinu.

Prema dobro obaveštenim izvorima “Novosti”, sa Svetom stolicom već je u načelu dogovoreno da bi za obe strane najprihvatljivije rešenje bilo da papa u Srbiju doputuje u državnu, a ne “pastirsku” posetu. Srpska crkva se u načelu ne protivi ovoj mogućnosti, budući da bi susret sa patrijarhom Irinejem, inače prvi u istoriji, bio samo – prateći događaj u protokolu. Do ovog susreta najranije bi moglo da dođe polovinom sledeće godine.

– Srpska crkva u ovom slučaju ne bi bila papin domaćin, čime bi predupredila moguće optužbe da dovodi papu u Srbiju – kaže sagovornik “Novosti” blizak vrhu SPC. – Ovo će, međutim, biti moguće samo u slučaju da Vatikan zadrži stav da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

VARTOLOMEJ U PETAK STIŽE U ZAGREB

PATRIJARH Vartolomej u petak stiže u Zagreb, gde će otvoriti Naučnu konferenciju koja će pod nazivom “Novomučenici: Poliperspektiva II” biti održana u Srpskoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”. Predviđeno je da Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije poseti područje logora smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj službi u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki. Centralni događaj posete biće liturgija koju će u nedelju predvoditi patrijarsi Vartolomej i Irinej u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

(Večernje novosti)

KOMENTARI28 komentara

 1. Vukasin says:

  Ova eventualna poseta rimskog papka protiv volje vernog narodabila bi samo upamcena po dvolicnosti rimske sekte, i iskvarenosti i izdaji nase sadasnje vlasti! Oni bi usli u istoriju kao izdajnici i bili b prokleti i oni njihova pokoljenja, jer bi ovakvo prljanje Srbije bilo uzrok velikog raskola koji ionako vec traje.

  • Kardinal Stepo Blaženi says:

   Blaženi kardinal Alojzije Stepinac je humanist, čovjek vjere i budući svetac jedinstvene i univerzalne Rimokatoličke Crkve. Amen.

   • Momčilo says:

    Koliko je "blaženi", vrlo argumentirano dokazuje Marco Aurelio Rivelli u svojoj doktorskoj disertaciji: "Nadbiskup genocida". Disertacija je sastavljena od povijesnih dokaza iz talijanskih arhiva tadašnje fašističke Italije.

    • Blaženi Kardinal says:

     Stepinac je moralna gromada, humana vertikala i svetac naših dana! Amen!

     • Milan+ says:

      Tacno tako, blazeni...ali za vas sataniste !!

     • Momčilo says:

      Neka tebi i tvojim istomišljenicima nadbiskup genocida bude "moralna vertikala", medjutim... na pogrešnom mjestu forsiraš vašu životnu filozofiju. Što se mene tiče, Stepinac je suučesnik genocida, a ti si puk'o k'o pečena kokica. To što po Webu siluješ ljude govori o patologiji tvoje mržnje i zlu ukorijenjenom u tvome srcu. Tipična katolička agresija. Tipično propovijedanje ognjem i mačem. Imati svoje mišljenje je jedno, ali agresivno nametati svoje mišljenje... to je glupo. Nema smisla. Dakle, slobodno ti onaniraj na svoga Alojza, ali čemu papagajski ponavljati da je govno zlato? I još nešto, mržnja nije argument već stanje bolesnog uma.

     • Lajla says:

      On je blazeni ko i ti ,genocidni davo u ljudskom oliku.Vi ste sotnski vampiri zedni ljdske krvi.

     • Lajla says:

      A da zaboravih,zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina,zemljo otvori se.

     • Lajla says:

      Ah da zaboravih,zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina,zemljo otvori se.

 2. Marko says:

  vracate se vasim korenima smrdijanci. Vi ste pravoslavni Hrvati i vratit cete se u okvir svoje matice velike Hrvatske ovaj puta zauvek! Hahaha

  • Momčilo says:

   Naravno, pogotovo kad me tako lijepo "zamoliš"... kako to već vatikanski zločinci i sluge znaju... Znaš li jadniče, da ti je mržnja rastočila dušu?

   • Milan+ says:

    Ne zna jer je identitetski bogalj i pokatoliceni prdež...kao i njegovi uzori francetic, luburic i pavelic.

 3. Markoman says:

  Dobro nam NE dosao!!!

 4. Zoran says:

  Hahaha, tupavi kroasanu NE POSTOJE pravoslavni hrvati, jer kao sto i nasa istorija ali i recimo Ceska hronika o slovenima iz 13.veka kazuj, njihov najstariji dokument inace, prvo behu SRBI, pa silaskom na obale Mediterana i prihvatanjem jeresi postase hrvati!! Sto znaci dakle vi ste Srbi prodane duse, vere i nacije, obratno je nemoguce!!

  • Dragan Bec says:

   Taj najstariji dokument kaze "u srpskim jeziku ima zemlja koja se zove hrvatska" i dalje nije vise ni zanimljivo jer ta recenica je vec sve objasnila ko i sta su hrvati!!!

   • milojko says:

    Uzalud se trudiš sa pisanjem gluposti!Hrvati su jedino Slavensko pleme na ovim prostorima.Za vas Srbijance, se manje više sve zna, zar ponovo moramo objašnjavati da Slavena,"tamo daleko" više ne postoji.da ste kroz istoriju postali koleteralna genetička greška.Gde su se to servi spustili na obale Mediterana, možda u Grčkoj dok su bili robovi i sluge?

    • Momčilo says:

     Koliko samo vas tzv. "Hrvata", ogrezlih u mržnju i neznanju dolazi na ove stranice... Očito pored patološke mržnje u sebi nosiš i sado-mazo porive. Dakle, vjerujem ti da bi ti i tvoj brat u zlu (tzv. Marko) bacili atomsku bombu na Srbiju... da bi izbacili slovo S iz abecede... ali kako ćete izbaciti iz sebe srpske gene zbog kojih podsvjesno posjećujete ove stranice? Zato je Rašković i rekao da su Srbi lud narod. Preuzmu stranu vjeru, a zatim prijete svima koji su ostali vjerni sebi. Dakle, objašnjavati nekome poput tebe da je čuveni filolog Pavel Jozef Šafarik davno utvrdio da "hrbath" znači brdo, gora, planina... besmisleno je. Srbi koji su živjeli na brdima prozvani su "Hrbathi". Oni su pritisnuti neimaštinom, a ucjenom Vatikana, prihvatili katolicizam. Zato i danas velike "hrvatine" u Sinju slave krsnu slavu. Kada sam jednog Antu pitao odkuda mu to, on reče da je tako "odvajkada". Dopusti još jednu napomenu, Milojko... zabludjela srpska dušo... Srbi su jedini narod u svijetu, pa i medju pravoslavnima, koji slave obiteljsku slavu.

     • milojko says:

      Ne slave smo srbi slavu, slave je i Vlasi, koji nemaju ništa zajedničko sa srbima osim vjere.Ni u snu ne bi bacio A bombu na Srbiju, ali kad se puca, onda ne biraš oružje sa kime ćeš dokrajčiti protivnika. Rašković nikada nije rekao to što ti sada navodiš (lažeš), on je rekao da su srbi ludi narod, a geni su kod nas "kameni",za razliku od vaših koji su u potpunosti turski.Pavel Jozef Šafarik, nije mjerodavan da priča o Hrvatima, kada se dobro znade da je čovjek iz evangelističke obitelji, da je konstantno bio u dodiru sa Srbijancima, i promovirao ono što su mu oni govorili i bolovao od šizofrenije.Jadniče!Kakva je to obiteljska slava?Objasni?

     • Blaženi Kardinal says:

      Nitko od nas ne može mrziti Srbe, jer Srbi kao narod i nacija ne postoje. Postoji samo umjetna heterogena grupa sastavljena od popravoslavljenih Vlaha, Cincara, Bugara, Turaka, Roma... koja nema svoj identitet, jer ga ga nasumična nakupina svega i svačega ne može ni imati, pa je u nedostatku svog identiteta preuzela onaj srpski.

     • Marko says:

      vi ''srbijanci'' ste u stvari poturicko smece,nastalo tako sto su vam turci jebali zene i cerke 500 godina. Vi ste obicna govna nastala od Turaka,Arapa,Cigana,Vlaha,Cincara i svih ostalih naroda. Uvek ste bili sluge pravim Hrvatima i bit cete opet. Otpadnicka bagro,smece zvano srbijanci

    • Momčilo says:

     Vlasi su naziv za Srbe koji su se bavili stočarstvom. Zato i dan-danas, kada žele uvrijediti Srbe, tzv. "Hrvati" u Dalmaciji posprdno psuju Srbe sa: "Ebem ti gospu Vlašku". Taj niži sloj ljudi (u kastinskom sistemu je oduvijek tako) radili su u rudnicima i na području današnje Rumunije. Zadržali su za njih naziv Vlasi. Pod utjecajem Vatikana taj sloj Srba prihvatio je latinicu, ali zadržao vjeru (tako je dogovoreno). Uz to su im podli, ali pametni Latini ponudili privilegije. Zašto biti Srbin bez utjecaja kad možete biti svoji. Na taj način stvarane su sve vještačke nacije. Cilj je bio razoriti veliko srpsko carstvo koje se prostiralo od Soluna do Alpa. O postojanju Zagorske Srbije svjedoče antički povjesničari (Herodot, Tacit), ali ovo je druga i duga priča. Što se tiče psihijatra Raškovića, on je izjavio: "Mislio sam na to da je srpski narod nagao... srpski narod je vrlo gnjevan narod, srpski narod je pravedan narod...ali srpski narod je lak na oružju i rekao bih čak - za upotrebu sile". Krsnu slava (ili samo Slava), je pravoslavni običaj slavljenja obiteljskog sveca, pa zato kažem "obiteljska slava". Dakle, koje god vjere bio i kako god se nazivao, krsnu slavu imaju samo Srbi i to odaje sve one "Vlahe, Hrvate, Muslimane, Cincare, Gorane" i kako se već nazivaju umjetne nacije. Krsna slava je veza sa korijenima i precima.

     • milojko says:

      Neke stvari si dobro objasnio, ali Vlasi da su Srbi, to "rođo" ne drži vodu? Po tvom tumačenju, nije postojao car Dušan, i njegov zakonik, u kojem je lijepo napisano, što će se dogoditi Srbinu ako za ženu uzme Vlahinju. Splićani spominju Vlahe i bodule...tko nije iz Splita, mora da je Vlah ili bodul.Vidiš, puno se bolje osjećam kada si mi objasnio o krsnoj slavi, iz razloga, što bih mislio da i ja pripadam tvom etničkom korpusu. Kljajić je rekao nešto drugo, a ti si to malo izvrgnuo.Franjo Rački je pisao nešto, o čemu nije imao pojma (gluposti), s obzirom da je bio Jugoslovenski orijentiran, podložan ujedinjenju svih Južnih Slavena u jednu državu kao i Juraj Štrosmajer.Taj Rački je nanio, gotovo nepopravljivo štetu Hrvatima, svojim pisanjem bez znanstvene argumentacije i potvrde u izvorima.

    • Momčilo says:

     P.S. Milojko, zaboravih da ti odgovorim... Naravno, mora da je Pavel shizofrenik, kako je to mogao utvrditi. A što je sa Vjekoslavom Kljaićem? U svojoj knjizi "Seoba Hrvata" piše da se jedan dio Srba nazivao Goranima ili Hrvatima. Dakle, etnolingvistički su Hrvati zapravo Srbi. Hrvatski povjesničar Franjo Rački na str. 6. i 7., u knjizi "Povijest Slavena" piše: "U početku nazivahu se Slaveni domaćim imenom Srbi, tj. rodjaci, a stranci, specijalno Njemci zvali ih Vendima ili Vindima. Pod Tim imenom zovu Slovene i Grci i Rimljani još od 7. st.pr.Kr. Širenjem Rimskog Carstva, Rimljani dobivahu točnije podatke o Vendima, tj. Srbima, a kad je uništena stara rimska država, nestade starog domaćeg imena SRB, kao obćenita svemu rodu, te se ono zadrža kod Polabskih i južnih Srba". Bit' će da ni oni nisu validni...

 5. DFVT says:

  Prilikom otvaranja konferencije o holokaustu „Novomučenici: Poliperspektiva II“, vaseljenski patrijarh rekao i ovo: „Žrtva srpskih novomučenika kao i svih mučenika Crkve ima apostolski karakter. Sveta pravoslavna crkva u Srbiji svakako je ponosna svojim jasenovačkim novomučenicima zato što njihova krv znači plodnost“ OVO JE PREBOLESNO. Kako je moguce da niko ne vidi kolikaje bolest pravoslavlje. Teska i gnusna bolest, perverzna i bizarna. Povraca mi se od njihove mrznje prema Srbima.

  • Momčilo says:

   Pravoslavlje je čisto. Znam za podatak da je blizu 100 austrijskih oficira prešlo u pravoslavlje upravo zato što je ono najvjernije Kristovoj crkvi. Bolesni su pojedinci. Medjutim, zanimljivo je da ne vidiš bolesne izjave katoličkih predstavnika. Kod njih su pedofilija, laži i licemjerje pravilo, a ne iznimka.

   • DFVT says:

    Naravno da vidim katolicke bolesti i izopacenosti i nisam nikad ni rekao da je katolicanstvo dobro. Vise puta sam spominjao da je vatikanu jedan od ciljeva zatiranje Srba. Pravoslvalje kritikjem zbog drugih stvari. Obratitie paznju sta nam je pravoslavlje uradilo. Cast izuzecima kao sto je veliki vladika Nikolaj Velimirovic, ali takvi su u pravoslavlju retkost.

 6. Kosovac says:

  Ovaj sajt je mnogo dobar, sudim po tome što je često napadan od Hrvatskih govana. A kako lepo svog papka govneta svetskih razmera, uzdižu visoko, visoko, ali im se on otme pa sa te nezapamćene visine pada, pada, pada, u govna, u govna, u govna. A Papak skine onu belu šubaru, pa kaže: „Dosta, dosta, pun je papak govana. Isuviše.“. Aman.

 7. momo says:

  papa radi po propisu boga naj pre obilazi mrtve srbe onda ce vucica i ovo sto je ostalo jos sve po poprpisu ide

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *