ПАПИНО ПИСМО: Човек уништава планету

PAPINO PISMO: Čovek uništava planetu

17 juna 2015

Papa-Franjo2-750x480Celi svetski ekosistem mogao bi da bude uništen u ovom vijeku ako klimatske promene, za koje je najviše kriv čovek, ne budu hitno zaustavljene, poručio je papa Franjo, u dugo očekivanom pismu svim rimokatoličkim biskupijama, čija je prva verzija dospela do italijanskih medija.

U italijanskoj verziji dokumenta na 192 strane, koju je juče objavio nedeljnik „Espreso“, poglavar Rimokatoličke crkve ponovo je podržao naučnike koji smatraju da je globalno zagrejavanje na prvom mestu izazvao čovek i da razvijene zemlje snose posebnu odgovornost za ovaj proces koji najviše pogađa siromašne.

Vatikan je osudio objavljivanje dokumenta u štampi, ali nije negirao njegovu autentičnost.

Portparol Vatikana rekao je da to nije konačna verzija, koja će ostati pod embargom do četvrtka, kada je predviđeno da bude objavljena.

U međuvremenu, svi značajnili italijanski listovi objavili su izvode iz dokumenta u današnjim izdanjima. „Ako se sadašnji trend nastavi, u ovom veku moglo bi da dođe do nezapamćenih klimatskih promena i nečuvenog uništenja ekosistema, s ozbiljnim posledicama za sve nas“, napisao je papa Franjo, prema verziji koja je dospela u javnost.

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da želi da dokument pod nazivom „Briga o našem zajedničkom domu“ bude deo debate na velikom samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji će ove godine biti održan u Parizu.

Papa Franjo rekao je u nedelju da je dokument upućen svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost. „Zemlja, naš dom, sve se više pretvara u ogromno đubrište“, napisao je navodno papa Franja, dodajući da je, iako postoje i drugi faktori, brojne studije pokazuju da je globalno zagrijavanje izazvali gasovi staklene bašte, koje većinom emituje čovek.

On je, takođe, pozvao bogate države da preispitaju svoj način života i kulturu „bacanja stvari“, koji uništava planetu.

Ovakvim stavovima pape Franje mogli bi da se usprotive konzervativci, naročito iz SAD, koji su prvog pontifa iz Južne Amerike već kritikovali zbog iznošenja naučnih argumenata, ocenjuje Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *