„Parada na dan Oluje – skandal“

„Parada na dan Oluje – skandal“

19 oktobra 2014

Miodrag-LintaPredsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je najavu da će Hrvatska organizovati vojnu paradu na 20. godišnjicu akcije “Oluja“.

On je najoštrije osudio tu inicijativu Ministarstva odbrane Hrvatske i istakao da je cilj akcije „Oluja“ bilo proterivanje Srba.

„Skandalozna je činjenica da Hrvatska namerava da organizuje vojnu paradu u kojoj će se slaviti najveće etničko čišćenje koje se desilo posle Drugog svetskog rata u Evropi“, istakao je Linta.

On kaže i da, ako su tačne izjave hrvatskih zvaničnika da su temelji hrvatske države stvoreni u antifašističkoj borbi, onda bi Hrvatska trebalo da organizuje vojnu paradu sledećeg 9. maja, kada će biti obeležena 70. godišnjica pobede nad fašizmom, a ne 5. avgusta, na dan proterivanja Srba.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica apelovao je na SAD, Evropsku uniju, OEBS i Savet Evrope da upute zahtev Hrvatskoj da prestane da slavi „Oluju“, da kazni počinioce zločina, da isplati naknadu štete porodicama žrtava, obeleži mesta stradanja Srba, svori uslove za održiv povratak proteranih i poštuje njihova ljudska i građanska prava.

„Brojne činjenice, kao što su masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika, sistematska pljačka i paljenje srpskih kuća i druge imovine, sprečavanje povrataka prognanih Srba, nedvosmisleno pokazuju da akcija ‘Oluja’ nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja Hrvatske bez ili sa što manje Srba“, navodi se u saopštenju Koalicije udruženja izbeglica.

Zagrebački „Jutarnji list“ preneo je juče da je, dan nakon spektakularne vojne parade na kojoj je u Beogradu ugošćen ruski predsednik Vladimir Putin, iz hrvatskog Ministarstva odbrane procurela informacija kako će sličnu, a možda i veću, paradu Hrvatska organizovati već iduće godine, na 20. godišnjicu akcije „Oluja“.

Jedina nedoumica je mesto održavanja parade: Jarun je premali i parada će se verovatno održati negde u Dalmaciji, preneo je „Jutarnji list“.

Poslednja veća vojna parada koju je Hrvatska organizovala održana je na Jarunu, kod Zagreba, 30. maja 1995. godine na tadašnji Dan državnosti.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zapadnjak says:

    Sramota,smrdi do neba,dokle ide bolesna pokvarena zloba i ljubomora?

  2. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su......... says:

    Pa sad, ovaj Linta zamera Rvatima što hoće da prave svoju vojnu paradu,a ako ćemo realno, onda se mora reći da ustašošoni imaju mnogo više razloga za paradiranje od nesretnih Srba. Prvo,brate mili, nalupali su Lintu i ove njegove ko volove u kupusu. Drugo, Rvati nemaju 15% okupirane teritorije,jer oni to sebi nikad ne bi dozvolili, a Srbe boli đoka za to što im je Kosovo pretvoreno u sultanat, mada se veliki broj Srba sa Kosova ljuti na Tačija što su dobili samo 500.000 evra za svoja imanja,a ne milion,koliko su tražili. Treće,Rvati imaju naouražanje kojim mogu da se pohvale,a i na paradu bi izašlo bar pet puta više ljudi no u Beogradu. Sve u svemu,da je Linti i onim njegovima toliko stalo do svog rodnog kraja,vrnuli bi se tamo, no ovde im lepo i baš fino mogu da se bave mutnim radnjama. U Rvatskoj to baš i ne bi mogli,zar ne?

  3. Paštrović says:

    "Zapadnjak" (više bih volio da si "Istočnik", no... nijesi), mo'š li da nam objasniš čija to zloba i ljubomora: naša ili njihova? Ovaj ima baš lijepo i "prikladno" prezime: Linta! Samo čekam kad će da se i stvarno proLinta u sva pretekla srbska usta! I... čega to usataše treba da se stide, ima li ko da mi objasni? A, da, sramota ih je što su nam pod Avalom i Lovćenom ispentrali šahovnicu. E jebem ti narod nedoklani, po 100 puta (i samoga sebe)! Gaga... heh... jebi ga...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *