Парада поноса 24. јуна у Београду

Parada ponosa 24. juna u Beogradu

20 juna 2017

Parada ponosa, pod sloganom „Neka svi naši glasovi ore se“, biće održana u subotu, 24. juna u Beogradu, najavili su organizatori.

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike, navodi se u saopštenju.

Prajd vikend, od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&, Queer i Gej lezbejski info centar.

Ovogodišnji Prajd biće organizovan „u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica“, navela su ta udruženja.

Kako je saopšteno, organizatori šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pre svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.

„Upravo zbog toga ćemo u subotu prošetati ponosno, zato što smo građanke i građani države koja Ustavom i zakonima garantuje sigurnost i ravnopravnost“, navodi se u saopštenju.

Organizatori su najavili i da će protestnom šetnjom nastojati da podsete da je neophodno da se postojeći okvir dosledno primenjuje i uvek unapređuje.

Takođe traže nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos pripadnica i pripadnika policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje.

Jedan od zahteva je i omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans osobama.

Prema navodima u saopštenju, traži se i dosledna primena Zakona o zabrani diskriminacije, sprovođenje u delo Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Ranije je najavljeno da će LGBT zajednica održati 24. juna u Beogradu Paradu ponosa dok će 17. septembra biti održan tradicionalni Prajd.

Predstavnici LGBT zajednice koja će učestvovati na paradi 24. juna, kazali su tada da će ona biti u formi protesta, kako bi ukazali da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i da su često žrtve nasilja.

KOMENTARI3 komentara

  1. DUSKO says:

    KO PREDVODI PREDSEDNIK I PREMIJERKA SVE TRANSPARENTNO !!!

  2. goran says:

    Na celu kolone: Tadic i Vucic. Za njima: Azdejkovic. Najveci Srbi koje imamo.

  3. goran says:

    Azdejkovicu, jesi li jos uvek ponosan?????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *