„Parada ponosa“ zakazana za 31. maj 2014.

„Parada ponosa“ zakazana za 31. maj 2014.

4 oktobra 2013

dru-parada-ponosaTim za odnose sa javnošću Beograd prajda saopštio je da će Parada ponosa biti održana 31. maja 2014. godine.

Kako je saopšteno, Nedelja ponosa 2014 biće održana od 25. do 30. maja naredne godine, a protestna šetnja 31. maj, na relaciji Slavija – Trg Republike.

„Ljudska prava ne treba da budu deo političkih kalkulacija i manipulacija, LGBT zajednica je odlučna da se bori za svoja prava jer samo poštovanje svih manjinskih grupa može da dovede do poštovanja prava svih gradjana Srbije“, navodi se u saopštenju Parade ponosa.

U saopštenju se ističe da se nakon treće uzastopne zabrane Prajda u Beogradu LGBT zajednica u Srbiji pobunila i rekla odlučno „ne“ uskraćivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Od 2009. godine aktivisti LGBT nastoje da se u Beogradu održi Parada ponosa, podseća se u saopštenju i ističe da je za to vreme ona četiri puta bila zabranjena.

Godine 2010. parada, iako održana pod pokroviteljstvom države, rezultirala je velikim neredima što je pojačalo negativnu sliku o LGBT zajednici u Srbiji, podseća se u saopštenju i ističe da je spontana akcija 27. septembra ove godine doprinela da LGBT zajednica zahteva poštovanje svojih prava.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *