ПАРАДА У ПЕКИНГУ: Кина показала своју моћ; марширали и српски гардисти (ВИДЕО)

PARADA U PEKINGU: Kina pokazala svoju moć; marširali i srpski gardisti (VIDEO)

3 septembra 2015

1026517711 45Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je u Pekingu uz prisustvo više od 30 šefova država i vlada. Prestonicom Kine su marširali i srpski gardisti. Kineski predsednik Si Đinping je najavio smanjenje pripadnika vojske za 300.000 i poručio da će Kina „uvek ići putem mirnodopskog razvoja“.

Predsednik Si je paradu na trgu Tjenanmen u centru Pekinga otvorio govorom.

Pored njega su bili i strani zvaničnici, među kojima ruski predsednik Vladimir Putin, južnokorejska predsednica Park Geun-hje i generalni sekretar Un Ban Ki Mun.

Na paradi je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kineski predsednik Si Đinping najavio je smanjenje vojske. Parada je pokazala rastuću vojnu moć Kine i odlučnost Kine da postane vodeća sila Azije.

Agencije navode da se se na taj korak odlučio zbog sve većih troškova i tehnološkog napretka koji smanjuje potrebu za velikim brojem osoblja, ocenjujući da je ovom paradom Kina pokazala svoju vojnu moć bez presedana.

Ipak, i sa tim smanjenjem, Narodna oslobodilačka armija Kine, koja ima 2,3 miliona pripadnika, ostaće najbrojnija vojska u svetu.

„Kineska apsolutna pobeda nad japanskom invazijom obnovila je status Kine kao značajne zemlje u svetu“, poručio je Si, na paradi.
Kineski predsednik je osmogodišnji sukob nazvao „odlučnom borbom između pravde i zla, između svetla i tame“.

„Nesalomivi kineski narod borio se viteški i konačno izvojevao apsolutnu pobedu nad japanskim agresorima, očuvavši 5.000 godina staru civilizaciju Kine“, kazao je Si.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa.

Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali „nosač-ubica“, DF-21D.

To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa.

Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija.

Zapadni analitičari ocenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Si Đinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

KOMENTARI2 komentara

  1. kompilacija says:

    Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali „nosač-ubica“, DF-21D. To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa. Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija. ////////// Vise toga o Kini, u formi kracih kompilacija: https://tinyurl.com/q9f9zem

  2. LADY GAGA says:

    KINA, BURAZERU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *