ПАРАДОКС: Шиптари злочинци туже Србију за геноцид

PARADOKS: Šiptari zločinci tuže Srbiju za genocid

1 aprila 2015

pol-ovk 54365365Poslanička grupa stranke Hašima Tačija (DPK) podnela je Skupštini Kosova zahtev za izglasavanje „Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine“!

Ovim dokumentom Tačijeva partija praktično najavljuje pokretanje spora protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu:

– Skupština obavezuje Vladu Kosova da otpočne sve političke i pravne procese (domaće i međunarodne) koji se odnose na uspostavljanje pravde o genocidu i ratnim zločinima počinjenim od strane Srbije prema narodu i imovini Kosova i rasvetljavanje sudbine nestalih tokom 1999. godine – piše u predlogu DPK.

Ukoliko tekst dobije većinu u parlamentu, a izvesno je da hoće, nije isključeno čak i da Priština pokrene pitanje ratne odštete, o čemu je Tači govorio pre mesec dana!

Ovaj potez, u Beogradu je protumačen kao novo poturanje klipova u točkove briselskog dijaloga, dok predstavnici Liste „Srpska“ Tačijev manevar razumeju kao poruku da njihov povratak u kosovske institucije – nije poželjan.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak za „Novosti“ da rezolucija o genocidu ne ide u prilog razgovorima u Briselu i da se o genocidu ne glasa, već da se o njemu sudi.

– Zar neko stvarno misli da mi pod tim uslovima možemo da razgovaramo u Briselu? – pita se šef diplomatije.

Potpredsednik Skupštine KiM iz redova Liste „Srpska“ Jasmina Živković, kaže za „Novosti“ da rezolucija nema naročitu pravnu snagu, i da je, očigledno, do nje došlo zarad smirivanja unutrašnje političke situacije:

– Ovo je pokušaj pravljenja ravnoteže zbog osnivanja Specijalnog suda. Rezolucija nije na dnevnom redu sednice koja se održava u četvrtak, ali na samom početku zasedanja može da se usvoji izmenjeni dnevni red i da ona tako dođe pred poslanike. Rezolucije se usvajaju prostom većinom i za to nisu potrebni glasovi srpskih predstavnika.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić kaže za naš list da je potez DPK loš signal, koji pokazuje da najviši predstavnici Vlade KiM zapravo ne žele Srbe u institucijama jer se rezolucija podnosi u momentu kada se razgovara o povratku predstavnika Liste „Srpska“ u Vladu i parlament.

PALA UREDBA O PRELAZIMA

USTAVNI sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija, objavljeno je na sajtu tog suda. U toj se informaciji, međutim, navodi i da je Ustavni sud na sednici 26. marta „odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene uredbe“. Uredbom Vlade iz 2011. propisani su uslovi za prelazak preko administrativne linije prema AP KiM, kao i mere protiv lica koja postupaju suprotno odredbama.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Majstor Bob says:

    PALA ODLUKA: Vlada će ispuniti sve zahteve Tribunala! - Pravda Na žalost,izdajnička proustaška i šiptarsko-balijska mafijaška vlast odlučila je da uhapsi Šešelja i isporuči ga Hagu bez oklevanja. Da li će se Srbi probuditi iz ovog bunila, i hoće li se dići kuka i motika? UŽAS! http://www.pravda.rs/2015/03/31/pala-odluka-vlada-ce-ispuniti-sve-zahteve-tribunala/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *