„Paradu ponosa“ će čuvati 6.500 policajaca, okupljaju se i „Dveri“, „Naši“, „Obraz“…

„Paradu ponosa“ će čuvati 6.500 policajaca, okupljaju se i „Dveri“, „Naši“, „Obraz“…

27 септембра 2013

dru-parada-ponosaParadu ponosa bi trebalo da obezbeđuje šest i po hiljada policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji prestonice, piše portal 24.sata.

Deset organizacija najavilo je protestne skupove u isto vreme kada je planirano održavanje Parade ponosa. Iako će tek danas u 16 sati biti saopšteno da li će se parada održati, desničarski pokreti najavili su okupljanje u neposrednoj blizini rute kojom će učesnici prajda šetati.

Beogradska Parada ponosa trebalo bi da započen, kao i 2010. u parku Manjež, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom. Kod zgrade Vlade Srbije skrenuće desno u Ulicu kneza Miloša, kojom će se kretati do raskrsnice sa Masarikovom. Kolona će se potom vratiti u park Manjež, gde ći biti održan program.

Organizacije “Obraz”, “Naši”, “Zavetnici” i pristalice stranke “Dveri” najavili su skupove u isto vreme kad je planirano održavanje Prajda. Pristalice “Obraza” okupiće se u 9 sati ispred Saborne crke, odakle će prošetati najužim centrom grada do Vaznesenjske crkve u Ulici admirala Geprata.

“Dveri” se okupljalju u 12 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a “Zavetnici” će se okupiti ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra. Pokret “Naši” i još nekoliko individualnih skupova najavljeno je duž Ulice kralja Milana.

Danas će takođe biti poznato da li će ovi skupovi dobiti dozvolu za održavanje, s obzirom da nijedan od njih nije prijavljen kao kontra miting Prajdu. Ukoliko policija zabrani njihove skupove, a odobri Prajd, organizatori najavljuju da će svoje proteste uz međusobnu podršku ipak održati.

Kako “24 sata” saznaje, Prajd bi trebalo da obezbeđuje šest i po hiljada policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji prestonice.

Tim povodom, juče se oglasio i Sindikat policajaca, čiji je sekretar Lazar Ranitović uputio otvoreno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću.

Ranitović u pismu ističe da je Dačićeva izjava o tome da “gejevi iliti pederi nisu normalni” neprimerena, jer se može protumačiti kao otvoren poziv na linč. Zbog toga apeluje na premijera da “izbegava egzibicionizam, već da se ponaša kao odgovorni državnik”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u