Parcela 142 na zagrebačkom groblju Mirogoj krije tajnu dece žrtava

Parcela 142 na zagrebačkom groblju Mirogoj krije tajnu dece žrtava

22 maja 2013

Deca_sa_KozareNeodgovorni i nedostojni imena naših predaka olako zaboravljamo svoje žrtve.

Imamo li pravo tražiti oprost od Novomučenika srpskih zbog našeg besmisla i nedostatka egzistencialnog samopoštovanja !? Parcela broj 142 na zagrebčakom groblju Mirogoj krije tajnu dece mučenika žrtava ontološkog zla oličenog u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

To sveto mesto koje je 1942. godine , izvan tadašnjih granica Mirogoja, služilo za zakopavanje „inovjeraca“ danas odiše mirom. Na granici šume, gde leži skroman spomenik i mala nadrgobna polča. Kod ovog svetog mesta ne dolaze zvanične delegacije sa srpskih prostora, nema velikih izjava u objektive fotoaparata i kamera državnih servisa.

Danas, tek po koja igračka ispred nadgrobne ploče svedoči o tome da ovo mesto nije običan grob kako na ploči piše „nekoliko stotina“ dece sa Kozare. Dugo čuvanu tajnu parcele broj 142 otkrio je Duško Tomić u svojoj knjizi „PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE“ izdatoj 1990. godine u od strane Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora.

Knjiga ispravlja dugopostojeću zabludu, namernu ili ne, i donosi spisak 862 stradale dece koja su tu pokopana. Knjiga koja je svedok srpskog stradalništva ali i nemara čita se u jednom dahu . Reči ne mogu dokučiti patnje ove nevine dece a predstavljanjem ove knjige želimo da prekinemo stravične niti zaborava koji nas proždire.

PREUZMITE KNJIGU OVDE

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *