Pare važnije od fotelje

Pare važnije od fotelje

7 avgusta 2013

State-Duma-400-x-300Mnogim ruskim političarima bogatstvo u inostranstvu je milije nego fotelja u vlasti. Iako još nije gotova analiza ko je sve napustio političke funkcije posle donošenja zakona da političari ne mogu da imaju račune, akcije ili brilijante i drugo bogatstvo u sefovima stranih banaka, već sada je jasno kome je fotelja bila politički statusni simbol, koji je pomagao da se sačuva ili poveća imetak.

Prošlo je tri meseca otkako je Vladimir Putin insistirao da političari odluče hoće li funkciju u zemlji ili bogatstvo u inostranstvu. Broj onih koji bi morali da napuste parlament i razne druge političke strukture bio bi još veći da zakon nije „omekšan“ pa je dozvoljeno da političari imaju stanove i kuće u inostranstvu.

Natalija Timakova, sekretar za medije ruskog premijera, kaže da nijedan ministar nije dao ostavku zbog toga što ima račun u inostranstvu. Jedino je ovih dana otišao zamenik ministra veza Denis Sverdlov, jer je hteo da sačuva svoj imetak u inostranstvu. Njemu je predloženo da ostane da radi u ministarstvu kao savetnik. Kada je reč o Putinovom okruženju, sekretar za medije Dmitrij Peskov tvrdi da niko iz predsedničke administracije nije rekao da ima račun u inostranstvu, pa zato i nema ostavki u Kremlju.

U ruskoj Dumi 39 poslanika je u imovinskim deklaracijama napisalo da ima novac u stranim bankama. Jesu li oni zatvorili te račune i novac vratili u zemlju tek će se videti.

U Savetu Federacije, ruskom senatu, situacija je bitno drugačija. Poslednjih meseci senatori su vraćali mandate jer im je bilo milije bogatstvo. Prvi se odrekao mandata predstavnik Voronješke oblasti Oljšanski, koji po podacima časopisa „Forbs“ raspolaže sa 750 miliona dolara. Zatim je u martu otišao Boris Špigl, koji je bogatstvo zaradio prodajući lekove, u Savetu Federacije je predstavljao Penzu, a sada je predsednik Svetske jevrejske organizacije. Senator iz Burjatije Malkin napustio je senat ne samo što mu je bogatstvo procenjeno na 850 miliona dolara, nego i zato što je osim ruskog imao i državljanstvo Izraela. U aprilu je političku fotelju ostavio predstavnik Lenjingradske oblasti Molčanov. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,6 milijardi dolara, a njegovim putem krenuo je i Gurjev iz Murmanske oblasti koji je „težak“ čak 4 milijarde dolara.

I Roman Abramovič, jedno vreme najbogatiji čovek Rusije i vlasnik londonskog Čelsija, vratio je mandat predsednika Skupštine Čukotske oblasti jer ne želi da se odrekne imovine u inostranstvu.

Eksperti kažu da će biti mnogo mućkanja, jer zakon ne zabranjuje da punoletna deca političara imaju račune u inostranstvu.

Novinari neprijatelji

Korumpirani ili dvolični činovnici najviše se boje novinara i „male opozicije“ koja čeprka i pronalazi razne mahinacije. Nedavno su zapadni novinari „iskopali“ račune nekoliko ruskih političara na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Oni su odmah izjavili da su se toga već rešili. Jedan od njih je i potpredsednik vlade Igor Šuvalov, koji je izjavio da će novac vratiti u Rusiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *