Паре за националне теме

Pare za nacionalne teme

4 februara 2017

kul-antonijevic_620x0

FILMSKI centar Srbije započeo je 2017. s dva javna konkursa, objavljena 30. januara – konkurs za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, i za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova s nacionalnom temom.

Kako je istaknuto u konkursu, pod nacionalnom temom podrazumeva se projekat koji obrađuje događaj od nacionalnog istorijskog značaja, koji se bavi životom ili delom osoba značajnih za nacionalnu istoriju, ili projekat koji na inventivan i kreativan način tretira temu iz nacionalne aktuelne stvarnosti s ciljem očuvanja nacionalnog kulturnog identiteta.

Budžet za ovu kategoriju, po rečima Bobana Jevtića, direktora FCS, iznosi oko 60 miliona dinara.

– Jedan od razloga što smo napravili ovaj konkurs je taj što već godinama projekti i filmovi koji se bave nekom istorijskom i nacionalnom temom nisu „prolazili“ na konkursima za sufinansiranje igranih filmova. Zato smo smatrali da bi raspisivanje jednog specijalizovanog konkursa omogućilo da konkursna komisija prilikom odlučivanja uzme u obzir i neke druge kriterijume, a ne isključivo filmske – kaže Jevtić.

Podsećanja radi, poslednji specijalizovani konkurs objavljen je 2015, a bio je posvećen obeležavanju Prvog svetskog rata, i realizovalo ga je Ministarstvo kulture, a ne FCS. Na konkursu je izabran projekat reditelja Predraga Gage Antonijevića „Zaspanka za vojnike“, po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića. Kako „Novosti“ saznaju, Antonijević pripreme za film počinje u martu, a radi ga u saradnji sa firmom „Kopart“ Gorana Đokovića i „Filmom danas“, koji su producenti.

„Zaspanka za vojnike“ snimaće se tokom leta, premijera bi trebalo da bude 2018, a kako je Antonijević najavio za naš list, u filmu će biti mnogo glumačkih iznenađenja – od Denisa Kvejda do drugih velikih zvezda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *