ПАРИЗ ОПЕТ ГОРИ: Шок бомбама на „жуте прслуке“

PARIZ OPET GORI: Šok bombama na „žute prsluke“

5 januara 2019

Protesti „žutih prsluka“ počeli su danas mirno u Parizu, ali se to promenilo kada su demonstranti gađali predmetima policiju, koja je postavila barikade na mostovima preko Sene, i zapalili kante za đubre na otmenom Bulevaru Sen Žermen.

Policija je ispalila suzavac kako bi sprečila stotine demonstranata da pređu reku i stignu do zgrade parlamenta.

AP dodaje da su francuske bezbednosne snage gađale i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unapred dozvoljene rute.

Jedan restoran na obali reke Sene je zapaljen, a jedan policajac je ranjen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale reke.

Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih delovalo daleko manji od onog kakav je viđen u prvim nedeljama protesta, prenosi Rojters.

Učesnici protesta marširali su danas Parizom i drugim gradovima u znak protesta protiv visokih troškova života i navodne ravnodušnosti predsednika Emanuela Makrona, čija je vlada ove nedelje zauzela čvršći stav prema demonstrantima.

Uprkos napetoj situaciji, nivo nasilja bio je daleko manji od onog kakav je viđen početkom decembra, kada je zapaljeno desetine automobila, opljačkane prodavnice u otmenim krajevima i naneta velika šteta Trijumfalnoj kapiji, navodi Tanjug pozivajući se na Rojters.

Dva meseca nakon što su demonstranti počeli da blokiraju puteve, zauzimaju naplatne rampe na putevima i organizuju ulične demonstracije koje su nekada postajale nasilne, „žuti prsluci“ pokušali su da daju novi implus pokretu, koji je oslabio tokom praznika.

Potresena nemirima, Makronova vlada započela je novu godinu ofanzivom, označivši preostale demonstrante kao agitatore koji pokušavaju da zbace vladu.

Jedna poznata ličnost iz pokreta Erik Drue zadržan je ove nedelje u pritvoru zbog navodnog organizovanja nelegalnih demonstracija.

Portparol francuske vlade Benžamin Grivo rekao je u petak da oni koji i dalje protestuju „žele pobunu“, naveo je ranije AP.

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    Udri te se bagre usmrdjele.

    • Deda Micko says:

      Francuz kolje Francuza, Jevrejin se sladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *