Париз: Основан одбор за спас „Просвете“

Pariz: Osnovan odbor za spas „Prosvete“

11 juna 2015

kul-prosveta_620x0Alarmantna vest da je beogradska „Prosveta“, gotovo preko noći, u Agenciji za privatizaciju nestala sa spiska preduzeća koja se prodaju, što praktično znači, da je ovaj izdavač sa tradicijom od 70 godina i dubokim tragom u srpskoj kulturi, doveden na rub propasti, uznemirila je i našu intelektualnu dijasporu. U Parizu je osnovan Inicijativni odbor za spas „Prosvete“, koji se oglasio saopštenjem za javnost.

– Mi, Srbi u rasejanju, okupljeni u Inicijativni odbor za spas „Prosvete“, očekujemo od Vlade Srbije, a posebno od predsednika Vlade, gospodina Aleksandra Vučića, od Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije i Ministarstva privrede Republike Srbije, da svojim političkim i moralnim autoritetom, i odgovornošću, ulože sve neophodne napore kako bi Izdavačko preduzeće „Prosveta“ ostalo neotuđivi deo srpskog nacionalnog bogatstva, i kao takvo, nepodložno privatnim finansijskim manipulacijama – piše između ostalog u dopisu, koji su potpisali dr Sima Mraović (Pariz), dr Radomir Baturan (Toronto), Miša Gavrilović (London), Mihajlo Orlović (Banjaluka), prof. dr Dragan Pavlović (Pariz), Kolja Mićević (Pariz), Siniša Blagojević (Pariz), Komnen Bećirović, (Pariz), prof. dr Mila Alečković Nikolić (Pariz-Beograd), Marko Gašin (London), Zlatko Jurić (Banjaluka).

Članovi ovog odbora smatraju da je „Prosveta“, u velikoj meri, najsvetliji odraz srpske nacionalne književnosti i kulture i da je bila čuvar našeg nacionalnog identiteta, a samim tim i srpskih nacionalnih interesa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *