Париз Трампу: Француска се не не меша у унутрашње ствари САД – не мешајте ни ви у наше

Pariz Trampu: Francuska se ne ne meša u unutrašnje stvari SAD – ne mešajte ni vi u naše

9 decembra 2018

ŠEF rancuske diplomatije Žan-Iv le Drian pozvao je danas predsednika SAD Donalda Trampa da se ne meša u francuska unutrašnja pitanja, nakon što je ovaj u nizu tvitova komentarisao pokret „žutih prsluka“.

„Poručujem Donaldu Trampu, a i predsednik Republike (Emanuel Makron) rekao mu je isto: mi ne učestvujemo u američkim debatama, pustite nas da živimo svoj život. Ne bavimo se američkom unutrašnjom politikom i očekujemo isti odnos“, rekao je on.Tramp je u subotu pričao o „veoma tužnom danu“ u Parizu posle novih protesta „žutih prsluka“, Francuza koji se protive Makronovoj politici, i pozvao na odustajanje od Pariskog sporazuma o klimi iz 2015.

„Protesti i neredi širom Francuske. Skandiraju ‘Hoćemo Trampa’. Obožavam Francusku“, tvitovao je predsednik SAD u subotu.

Le Drian je u intervjuu telekanalu LCI osporio istinitost tvrdnji o podršci američkom lideru na demonstracijama.

„Koliko znam, ‘žuti prsluci’ nisu demonstrirali na engleskom i, da vam kažem istinu, slike emitovane u SAD na kojima ljudi viču ‘Hoćemo Trampa’ su snimljene u Londonu tokom Trampove posete pre nekoliko meseca. Koliko znam, većina Amerikanaca ne podržava Trampov stav prema klimatskim promenama“, naveo je francuski ministar.

Tramp je u utorak kritikovao i ustupke koje je Makron učinio demonstrantima suspendujući povećanje poreza na gorivo, ocenivši da je Pariski sporazum o klimi propao.

Prijateljski odnosi Trampa i Makrona su prethodnih nedelja značajno zahladneli, a Tramp se po povratku sa obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu rugao niskoj popularnosti svog kolege.

KOMENTARIJedan komentar

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Odvratni kauboji su najbezobraznija bagra koja postoji jer misle da svakom loncu oni treba da budu poklopac; takvu bagru Svet nije video.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *