ПАРЛАМЕНТ ОДБАЦИО предлог Бориса Џонсона

PARLAMENT ODBACIO predlog Borisa Džonsona

10 septembra 2019

Britanski parlament odbacio je predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore, glasajući rano jutros protiv tog predloga.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta, prenosi RojtersToko glasanja, samo 293 njih je podržalo njegov predlog.

Prethodno je britanska kraljica Elizabeta dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris Džonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

S druge strane, Džonson je braneći svoj stav o izborima u parlamentu, rekao da je to jedini način da se Bregzit pomeri sa mrtve tačke.

„Gospodine predsedavajući, ponovo podnosim predlog za prevremene opšte izbore, ne želim to, nadao se da bi ovaj korak bio nepotreban“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

„Ipak sam prihvatio stvarnost da su izbori jedini način da se pomerimo sa mrtve tačke i da služimo nacionalnom interesu tako što ćemo dati onome ko bude premijer najjači mogući mandat da pregovara o našoj zemlji na Evropskom savetu sledećeg meseca“, izjavio je on.

Džonson je rekao da će, ako parlament ne bude glasao za izbore, on otići na samit EU sledećeg meseca tražeći dogovor, ali da neće tražiti još jedno odlaganje Bregzita.Poslanici „idu kući“

S druge strane, na snagu je stupila odluka Vlade o suspenziji Parlamenta. Poslanici su „poslati kući“ u narednih pet nedelja usred krize oko Bregzita.

Zakonodavno telo je zvanično suspendovano formalnom ceremonijom u Domu lordova, ali tek pošto je predsedavajući Donjeg doma Džon Berkau izrazio svoje nezadovoljstvo rečima da mnogi smatraju da je to „akt prevare izvršne vlasti“, prenosi AP.

Poslanici će se vratiti u Parlament 14. oktobra, nešto više od dve nedelje pre nego što Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Od britanskog referenduma prošlo je više od tri godine i kako ga izvršavaju. Britanska elita veoma uspešno je vodila računa da odlože izvršenje tog referenduma. Ne bi me iznenadilo da u Velikoj Britaniji bude organizovan novi referendum o njihovom izlasku iz Evropske unije.

  2. Miraš says:

    "Radi se o zemlji u koju je lako ući, ali je jako teško iz nje izaći". Ovo je sada na prvom mestu poslovica Evropske unije, EU je opasnija od Avganistana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *