Парлићеве ноте на поклон

Parlićeve note na poklon

28 februara 2018

DEO bogate zaostavštine Dimitrija Parlića (1916-1986), našeg velikog baletskog umetnika i koreografa, odskora se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije.

Vredna i raznovrsna građa, za koju je NBS bogatija, odnosi se na profesionalna delovanja, interesovanja i usavršavanja Dimitrija Parlića. Pored notnih materijala i libreta, kao i audio-kaseta, magnetofonskih traka i gramofonskih ploča, neophodnih alata u koreografskom radu umetnika, poklonjene su i knjige, scenarija, tekstovi i video-snimci.

Vođena željom da građa bude dostupna široj javnosti, Dimitrijeva kći Biljana Parlić prepoznala je da će je nacionalna biblioteka na najbolji način čuvati, zaštititi i davati na korišćenje. Drugi deo zaostavštine koji čini arhivska građa, Biljana je poklonila Arhivu grada Beograda, gde će biti oformljen Legat Dimitrija Parlića.

Parlić je obogatio nacionalni repertoar baletima domaćih kompozitora i ostavio neizbrisiv trag, a njegove koreografije do danas se igraju na našim i evropskim scenama. Rođen 1916. godine u Solunu, baletski se školovao u Beču i Bernu, od 1942. godine bio solista u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatim šef baletskog ansambla i koreograf. Docnije postaje direktor baleta Državne opere u Beču pa i u Rimskoj operi da bi se 1971. vratio u Beograd.

 

Kao igrač, pokazao je poseban smisao za uloge zasnovane na igračkoj tradiciji naših naroda, a kad se zbog bolesti povukao sa scene, nastavio je izuzetno uspešnu koreografsku karijeru postavivši niz baletskih dela sa maštovitošću i originalnošću kakva se retko sreće.

Zahvaljujući prvim postavkama baleta na muziku domaćih kompozitora, ali i stilizaciji folklornih elemenata, Parlić se potvrdio kao stvaralac igračkog nacionalnog blaga koje treba čuvati i isticati. Veličina njegovog dela do danas nije nadmašena, a i za života je bio cenjen i poštovan, deleći svoju svetsku slavu i sa igračima i sa svojim narodom.

PRIZNANJE

UDRUŽENJE baletskih umetnika Srbije ustanovilo je nagradu „Dimitrije Parlić“ 1996. godine, a dobijanje plakete sa likom velikog umetnika (uz diplomu UBUS i novčani iznos) smatra se najvećom čašću koju koreograf može poneti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *