PARODIJA: Veliko interesovanje u Crnoj Gori za učenje crnogorskog jezika

PARODIJA: Veliko interesovanje u Crnoj Gori za učenje crnogorskog jezika

22 avgusta 2014

crnogorski-jezikIstoričar književnosti i član UO Instituta za crnogorski jezik Aleksandar Radoman kazao je da je prvi dan podnošenja dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju pokazao da postoji veliko interesovanje, pa će možda broj studenata koji će se finansirati iz budžeta biti veći.

“Mi smo od Ministarstva prosvete ove godine dobili licencu da možemo da upišemo do 40 studenata. Međutim, kasnili smo sa mnogo čim. Kasno smo raspisali prvi konkurs i procenili smo da bi, za početak, broj od 25 bio optimalan. Međutim, prvi dan je pokazao da je interesovanje veliko i možda ćemo taj broj morati da povećamo – rekao je Radoman za Radio Antenu M.

Radoman je kazao da je Fakultet za crnogorski jezik potreba, te da će uskoro i Crna Gora u tom segmentu nauke moći da stane rame uz rame s drugim razvijenim društvima Evrope.

– S obzirom na to da je tek 2008. crnogorski jezik ušao u usta Crne Gore, te da je tek 2010. osnovan Institut za crnogorski jezik i književnost, naravno da se formiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost može i treba smatrati jednim važnim korakom napred. Koliko god bila značajna misija Instituta, koji je u protekle četiri godine publikovao više od 60 publikacija iz oblasti montenegristike itd, tek formiranjem fakulteta stekli su se uslovi za stasavanje prvih generacija školovanih montenegrista – rekao je Radoman.

Podnošenje dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost počelo je juče na Cetinju. Zainteresovani se mogu prijaviti još i sutra, a mesta ima za 25 studenata koji će se finansirati iz budžeta.

(CDM)

KOMENTARI2 komentara

  1. zuba zubic says:

    RADOMANE, STOKO, MONTENEGRISTA, DA LI SI TI NORMALAN, OD SRPSKOG PRAVIS CRNOGORSKI, A ONDA NOVOCRNOGORSKI MONTENEGRISTA. IDI SE POMOLI NJEGOSU I OBJASNI MU TVOJU GLUPOST, SOME NEPISMENI

  2. Vojin says:

    Da nije tužno bilo bi smešno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *