Partije iznad zakona, prinudna naplata samo građanima!

Partije iznad zakona, prinudna naplata samo građanima!

13 septembra 2014

bg-parking-stranke_620x0Bahato i samovoljno ponašanje ne samo partijskih drugova, koji su besplatno koristili rezervisana parking-mesta u centru Beograda, već i Sekretarijata za saobraćaj, čiji su prethodni čelnici mimo Odluke o javnim parkiralištima to prećutno odobravali i na taj način budžet grada oštetili za višemilionski iznos, potvrdilo je da zakoni, akti, pravilnici i odluke – ne važe isto za političke stranke i građane.

Dok uterivači dugova zaplenjuju imovinu i prinudno naplaćuju račune građanima, stranke uspevaju da izbegnu sud.

Naime, u Odluci o javnim parkiralištima precizno se navodi da korisnik opšteg parkirališta sa rezervacijom, osim naknade, plaća i lokalnu komunalnu taksu. Međutim, u Sekretarijatu za saobraćaj objašnjavaju da su „u prethodnom periodu političkim strankama odobravane rezervacije parking-mesta bez obaveze plaćanja.“

Inače, iznos koji se plaća za korišćenje rezervisanog parking-mesta propisan je Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Taksa za parkiranje jednog vozila dnevno, od 7 do 17 časova, iznosi 511 dinara, dok je tokom 24 sata 1.698 dinara.

– Sredinom 2014. pristupilo se reviziji rezervisanih parking-mesta uključujući i ona odobrena političkim strankama – kažu u Sekretarijatu. – Saopšteno im je da mogu da nastave sa korišćenjem pod istim uslovima kojima se odobravaju za pravna lica koja nisu oslobođena plaćanja lokalne komunalne takse i naknade. Samo dve su prihvatile navedene uslove i podnele zahtev za rezervaciju parking-mesta. Uplatile su iznos za tekući kvartal i njima je odobrena rezervacija.

U Sekretarijatu dodaju da pismeno mogu da im se obrate i sve ostale stranke koje podnesu zahtev da pod navedenim uslovima žele rezervaciju. Inače, broj parking-mesta koja se mogu odobriti zavisi od saobraćajno-tehničkih uslova i zahteva za parkiranje u zoni sedišta pravnog lica, u ovom slučaju političke stranke.

DS 11, DSS I SRS PO PET…

NAJVIŠE rezervisanih mesta imala je Demokratska stranka – 11, DSS i SRS po pet, „dinkićevci“ četiri, SPS tri, a PUPS i Ljajićev SDPS po jedno. Posle revizije, samo su socijalisti i „penzioneri“ produžili rezervacije.

POLITIČARI KAO – INVALIDI?!

ODLUKA o javnim parkiralištima predviđa i besplatno parkiranje. U članu 14. se navodi da se korišćenje obeleženog parking mesta ne naplaćuje kategoriji invalida na osnovu procene nadležne gradske službe za socijalnu zaštitu.

STOP DIVLjEM PARKIRANjU

EKIPE „Zelenila“ u koordinaciji sa „Beokom servisom“ počele su akciju uređenja priobalja i sprečavanja korišćenja zelenog pojasa za bespravno parkiranje vlasnika splavova. Pošto je uočeno da se prostor priobalja koristi i kao mesto za „divlje“ parkinge, izdat je nalog komunalnim službama da se takve pojave što pre spreče. Neki od takvih parkinga nalaze se čak i na samom prostoru Beogradske tvrđave.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *