„Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji“

„Partizani su bili jedini antifašisti u Jugoslaviji“

7 jula 2013

miroslav-vasin1128267369Za Vladu Vojvodine „nema dileme“ da je Partizanski pokret bio jedini autentičan antifašistički pokret u Jugoslaviji, izjavio je Miroslav Vasin.

„Zbog toga smo pre mesec dana u Vrbasu obeležili i 70 godina od bitke na Sutjesci, u kojoj je stradalo 7.500 naših boraca“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je povodom današnje, 72. godišnjice podizanja antifašističkog ustanka u Srbiji položio venac na Spomenik slobode na Iriškom vencu.

„Danas se klanjamo senima onih koji su dali svoj život za slobodu i ideale, ali istovremeno odajemo priznanje i poštovanje vama koji ste bili njihovi saborci i koji ste pošli u borbu za slobodu s namerom da, ako je potrebno, date i svoje živote. Vi zaslužujete najveće poštovanje svih nas, ali i budućih generacija“, rekao je Vasin.

Dodao je da je danas potrebno mnogo više nego ranije ukazivati na to da je fašizam najveće zlo koje je zadesilo čovečansto, da je zlo koje nikada nije iskorenjeno.

„Danas u svetu, ali i u našem društvu, ima mržnje, netolerancije, svađe, nesloge – odnosno mnogo elemenata koji čine fašizam, i zato je veoma važno da obelažavamo sve manifestacije koje se tiču antifašističke borbe u Srbiji“, naveo je Vasin.

Na današnji dan, 7. jula 1941. godine, posle narodnog zbora na tradicionalnom vašaru u Beloj Crkvi, došlo je do okršaja kvislinške žandarmerije i pripadnika novoformiranog lokalnog partizanskog odreda. Taj događaj je bio početak antifašističkog ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomenik slobode na Iriškom vencu simbol je narodno-oslobodilačkog otpora fašističkim okupatorima. Svečani skup boraca, omladine i građana, povodom 72. godišnjice podizanja antifašističkog ustanka u Srbiji, organizovao je Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata Vojvodine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *