PASTOR: Manjine ne moraju da govore srpski jezik

PASTOR: Manjine ne moraju da govore srpski jezik

13 maja 2014

pastor Šef poslaničkog kluba Saveza Vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da ne zna u kom propisu piše da pripadnici nacionalnih manjina moraju da govore srpskim jezikom, ali i da to ne znači da u sopstvenom interesu ne treba da savladaju jezik zemlje u kojoj žive.

Pastor je Tanjugu rekao da se Ustavom Srbije pripadnicima nacionalnih manjina jemče i obezbeđuju dodatna individulana i kolektivna prava, a jedno od njih je pravo na službenu upotrebu jezika i pisma u određenim opštinama i gradovima.

– A druge strane, ja ne znam u kom propisu piše da pripadnici nacionalne manjine moraju da govore srpskim jezikom, ali to ne znači da pripadnci nacionalnih manjina u sopstvenom interesu ne treba da savladaju srpski jezik – rekao je on povodom najave iz Pokrajinskog odbora DSS da će ta stranka formirati „jezičke patrole“.

Te patrole, kažu u DSS, će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti ne govore srpskim jezikom.

Pastor je naglasio da se upravo zbog činjenice da pripadnici nacionalnih manjina treba da savladaju srpski jezik, SVM već godinama zalaže za izmenu planova i programa za učenje srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, jer prema sadašnjim, to nije moguće.

On je dodao da se iz tog razloga nada da će SVM imati na tom polju partnere u što više stranaka na političkoj sceni Srbije, kako bi se zajednički izdejstvovalo da planovi i programi učenja srpskog jezika odgovaraju savremenim potrebama i da bi deca mogla da nauče jezik.

– Sa druge strane, ne vidim ništa sporno da se Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine bavi ostvarenjem ustavnih i zakonskih prava Mađara i to verovatno čine i drugi nacionalni saveti – rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, ukoliko je Ustavom i zakonom predviđeno da u određenim sredinama i mađarski jezik treba da bude u službenoj upotrebi, onda to u praksi znači da i table treba da budu istaknute na jezicima mađarske i drugih nacionalnih manjina.

Pastor je zaključio, komentarišući izjavu predsednika Pokrajinskog odbora DSS Milenka Jovanova o uvodjenju “jezičkih patrola”, da je to demagoška izjava i dodao da se nada da DSS, kao ozbiljna i legalistička stranka, ne stoji iza nje.

Jovanov je ranije danas na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će te “jezičke patrole” biti formirane po ugledu na “jezičke patrole” koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koji će obilaziti mesta po Vojvodini i utvrdjivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

– Proverićemo da li i koliko u Srbiji Madjari govore srpski jezik, da nam se ne bi dešavalo da u pojedinim mestima gradjani koji govore srpski ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom – rekao je Jovanov, dodajući da zna da postoje čitava naselja u kojima se ne govori srpski jezik.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Trebalo bi videti koja prava imaju Srbi u Mađarskoj, pa primeniti princip reciprociteta. Ni manje, ni više.

  2. Miloš says:

    Ovakva izjava je bezobrazluk i podcjenjivanje države Srbije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *