Патлиџан снижава холестерол

Patlidžan snižava holesterol

13 decembra 2017

PLAVI patlidžan je namirnica koja ima snažna antioksidativna svojstva i snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Vitamini i minerali koje sadrži deluju antibakterijski i protivupalno, i zbog toga se smatra dobrim saveznikom imuniteta. Fitonutrijenti iz plavo – ljubičastog povrća smanjuju izlučivanje histamina, čije povišene vrednosti uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Plavi patlidžan je izuzetno bogat dijetnim vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno deluje na pravilan rad organa za varenje. Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat. Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.

Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska. Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno deluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlezda.

Zbog niske kalorijske vrednosti preporuka je da ovo povrće često jedu gojazni i dijabetičari. Da biste bili sigurni da ćete u organizam uneti svež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.

ČAJ OD LISTOVA

SUŠENI listovi stabla plavog patlidžana mogu da se koriste za čaj za lečenje stomačnih tegoba. Pola kašike isitnjenog suvog lista plavog patlidžana prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte po potrebi. Jedna šolja čaja je sasvim dovoljna jer veće količine mogu da budu toksične.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *