Patrijarh i Dačić: Istorijski čin

Patrijarh i Dačić: Istorijski čin

29 aprila 2013

Povratak zemnih ostataka kraljice Marije u Srbiju je istorijski dan, ne samo za porodicu Karađorđević, već i za celu zemlju, ocenili su danas premijer Srbije Ivica Dačić i patrijarh Srpske pravoslavnre crkve (SPC) Irinej, piše „Blic“.

„To je veliki dan i za celu Jugoslaviju, čija je ona bila kraljica. Verujem da su kraljicu Mariju svi voleli i poštovali. Ona se nije bavila politikom, već dužnostima svake majke, a brinula je i o onima kojima je tuđa pomoć bila preko potrebna“, rekao je Irinej.

On je dodao da je kraljica Marija mnoge hranila i utešila, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Patrijarh je ocenio da je povratkom u Srbiju zemnih ostataka kraljice Marije nakon 52 godine ispravljena velika nepravda.

Dačić je ocenio da država Srbija tim činom pokazuje da poštuje svoju istoriju i da svaki narod koji to ne čini iz istorije ne može da izvuče pouke za pokoljenja koja dolaze.

„Mi smo proživljavali teške trenutke. Preživljavamo ih i sada, a nisam siguran da ih nećemo imati i u budućnosti“, rekao je Dačić.

On je ocenio da povratak ostataka kraljice Marije predstavlja akt nacionalnog pomirenja i učvršćivanja jedinstva cele zemlje.

„Svi akti od formiranja Odbora za povratak zemnih ostataka Karađorđevića potvrduju da se okrećemo sebi i da će istorija biti nešto što će nas spajati. Povratak će biti čin kojim će se cela Srbija ponositi i koji će biti vezivno tkivo kojim ćemo graditi jedinstvo“, rekao je Dačić.

Princ Aleksandar Karađorđević podsetio je da je njegova baba umrla 21. juna 1961. godine i da je bila sahranjena na kraljevskom groblju nadomak Vindzora u Velikoj Britaniji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *